Τι ακριβώς είναι ο νευρικός κλονισμός;

Ο όρος «νευρικός κλονισμός» δεν είναι ιατρικός. Είναι όρος που χρησιμοποιεί το κοινό για να περιγράψει οποιαδήποτε ασθένεια ή στρεσογόνο παράγοντα που οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας, αυτοκτονικές τάσεις ή έλλειψη επαφής με τον κόσμο.

Το να έχει κανείς νευρικό κλονισμό σημαίνει πως δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα της ζωής του και συχνά ένας πραγματικός νευρικός κλονισμός μπορεί να ακολουθηθεί από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Η βαρύτητα του πόνου και η συνολική ψυχική απογοήτευση δεν πρέπει να υποτιμηθούν και οι περισσότεροι άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν από νευρικό κλονισμό μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ψυχιατρική κλινική ή τουλάχιστον να τύχουν άμεσης βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Για την κοινή λογική, ο όρος «νευρικός κλονισμός» είναι ένας υπερβολικός όρος. Η φράση «σχεδόν έπαθα νευρικό κλονισμό μόλις είδα τους βαθμούς μου» είναι μια φράση που μάλλον «τεντώνει» την αλήθεια. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την φράση όταν αισθανθούν ότι βιώνουν μια μεγάλη ένταση. Μερικές φορές χρησιμοποιούν και τον όρο «ψυχική κατάρρευση» για να διαφοροποιηθούν από τη φράση «νευρικός κλονισμός».

Η λέξη «νευρικός» σε ό,τι αφορά τον κλονισμό συνεπάγεται άγχος ή πανικό. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι παρατεταμένες κρίσεις πανικού ή το πολύ άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε νευρικό κλονισμό, θα μπορούσε αυτός να είναι το αποτέλεσμα σημαντικής κατάθλιψης. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ένα άτομο σε νευρικό κλονισμό, όπως μια μεγάλη θλίψη που προήλθε από την απώλεια εργασίας, από ένα διαζύγιο, μια μακρά ασθένεια ή από τη φροντίδα των παιδιών χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια κάποιας από τις παραπάνω καταστάσεις, μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση που είναι παραπάνω απ’ αυτή που κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν.

Αν και ο νευρικός κλονισμός συχνά περιγράφεται ως αιφνίδιος ή οξύς, συνήθως δεν είναι. Το άγχος «χτίζεται» και όταν οι άνθρωποι δεν παίρνουν βοήθεια στα πρώτα στάδια κάποιων αγχωτικών καταστάσεων, ο πανικός ή η κατάθλιψή τους μπορεί να αυξηθούν. Τοι άτομο που έχασε τη δουλειά του για παράδειγμα μπορεί να έχει υποστεί στρες πολλούς μήνες προτού απολυθεί, από τις φήμες που υπήρχαν ότι επίκεινται απολύσεις ή πως η επιχείρηση στην οποία δούλευε δεν πάει καλά. Οταν η εργασία χαθεί τελικά το άγχος μπορεί να φανεί εντελώς συντριπτικό.

Η απροθυμία να πάρει κάποιος βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας στα πρώτα στάδια καταστάσεων υψηλού στρες μπορεί τελικά να συμβάλλει στον τελικό «νευρικό κλονισμό». Αντίθετα, οι άνθρωποι που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν λογοθεραπεία και, ενδεχομένως, κάποια φάρμακα κατά την έναρξη ή κοντά στο ξεκίνημα μιας αγχωτικής κατάστασης, μπορεί να αποτρέψουν έναν νευρικό κλονισμό, επειδή θα υπάρχει ισχυρή υποστήριξη. Η υποστήριξη από κάποιον που βρίσκεται έξω από αυτή την κατάσταση, όπως ένας ψυχολόγος, βοηθά περισσότερο, επειδή πολλές φορές η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους δεν αρκεί.

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να προκαλέσει νευρικό κλονισμό. Καταστάσεις που σχετίζονται με τον νευρικό κλονισμό περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια. Και αυτές οι συνθήκες είναι συνήθως παρούσες σε κάποιο βαθμό πριν από τον νευρικό κλονισμό, οπότε η θεραπεία γι’ αυτές τις συνθήκες ιδίως μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμάκων θα μπορούσε να βοηθήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανάγκη για νοσηλεία ή για ψυχιατρική παρέμβαση δεν θα μπορούσε πάντα να αποφευχθεί σ’ αυτές τις συνθήκες επειδή δεν λειτουργούν όλες οι θεραπείες άμεσα. Ενα άτομο μπορεί να χρειαστεί διάφορες προσαρμογές σε φαρμακευτική αγωγή πριν από την πλήρη βοήθεια και ορισμένοι έχουν ισχυρή αντίσταση στα φάρμακα, τα οποία απλώς δεν λειτουργούν.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας νευρικός κλονισμός μπορεί να είναι ένα ξαφνικό γεγονός. Ενα άτομο με διπολική διαταραχή που ταλαντεύεται ξαφνικά σε ένα μανιακό ή καταθλιπτικό συναίσθημα μπορεί να υποστεί νευρικό κλονισμό. Η σχιζοφρένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει μια οξεία ψυχική βλάβη που φαίνεται να εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση, ιδιαίτερα κατά την έναρξη της ασθένειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει