Τι είναι η χρονοφοβία;

Σε ό,τι αφορά την πλευρά της ψυχολογίας, μία φοβία είναι ένας ισχυρός, υπερβολικός ή ακόμα και παράλογος φόβος για κάτι που προκαλεί στην πραγματικότητα ελάχιστη ή και καμία ζημιά από μόνος του.

Φοβία χαρακτηρίζεται ένας τύπος αγχώδους διαταραχής και ο κατάλογος με τις ειδικές φοβίες είναι αρκετά εκτεταμένος. Η χρονοφοβία είναι ένας διεθνής όρος που έχει τις ρίζες του στις ελληνικές λέξεις «χρόνος» και «φόβος» και έτσι σημαίνει αυτό ακριβώς που σημαίνει στα ελληνικά: «ο φόβος του χρόνου».

Οπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη φοβία, η χρονοφοβία είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλείται από την αλλαγή στην αντίληψη που έχει ο εγκέφαλος για το χρόνο. Δεδομένου ότι πολλές φοβίες οδηγούν σε πραγματικά σωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και έντονο πανικό, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μια φοβία τείνουν να αποφεύγουν την αιτία του φόβου τους. Η χρονοφοβία είναι δύσκολο να κατανοηθεί και επιδεινώνεται από το γεγονός ότι άνθρωποι που είναι υπερβολικά φοβισμένοι από τον χρόνο, δεν έχουν τρόπο να αποφύγουν το πέρασμά του.

Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν τη φοβία ως απάντηση σε μια κατάσταση ή σε εξωτερικά ερεθίσματα. Η αιτία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί από ένα άτομο και οι ψυχολογικές αντιδράσεις συχνά λειτουργούν ως ένα προστατευτικό ένστικτο της ανθρώπινης ψυχής. Ενα παράδειγμα περιπτώσεων που μπορεί να αναπτυχθεί η χρονοφοβία είναι η αίσθηση πως στο κοντινό μέλλον θα συμβεί ένα σημαντικό γεγονός που αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή του ατόμου. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η αλλοιωμένη αντίληψη του χρόνου που παρατηρείται στους φυλακισμένους.

Τα συμπτώματα που μπορούν να εκδηλωθούν με την χρονοφοβία, είναι παρόμοια με άλλους φόβους και αγωνίες που περιλαμβάνουν δύσπνοια, ταχυπαλμία, έντονο φόβο ή πανικό, τρόμο, καθώς και η λήψη ακραίων μέτρων για να αποφευχθεί η πηγή του άγχους. Οι έντονοι φόβοι είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ψυχολογικής κατάστασης που υπήρχε στο παρελθόν ή αναπτύσσεται ως απάντηση σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Το σύνδρομο του μετα-τραυματικού στρες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η διαταραχή πανικού είναι παραδείγματα διαταραχών άγχους, που μπορεί να προκαλέσει η συγκεκριμένη φοβία.

Ως ένας ειδικός φόβος που συνδέεται με τη διαταραχή του άγχους, η χρονοφοβία κατεργάζεται τον ίδιο τρόπο, όπως και κάθε άλλη υπερβολική φοβία ή άγχος. Η αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία ή ένα συνδυασμό και των δύο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από τα συμπτώματα του άγχους ή του φόβου μπορούν να μιλήσουν στο γιατρό τους ή σε έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Εκείνος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και την ψυχική κατάσταση, ώστε να διαγνώσει οποιαδήποτε ψυχολογική διαταραχή που μπορεί να προκαλεί φόβο ή άγχος.

Αν και υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές άγχους και φοβίες, πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Ενώ κάποτε υπήρχε ένα αρνητικό στίγμα που συνδέεται με τη φροντίδα ψυχικής υγείας, οι σύγχρονες μέθοδοι έρευνας έχουν εξαλείψει πολλά από τα στερεότυπα που κάποτε συσχετίζονταν με το γενικό άγχος, τις φοβίες και τις ταραχές πανικού. Η σύγχρονη ιατρική αγκαλιάζει συχνά την ψυχική υγεία σε επίπεδα παράλληλα με τη φροντίδα της σωματικής υγείας και η θεραπεία για πολλές ψυχολογικές συνθήκες είναι άμεσα διαθέσιμες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει