Τι είναι η κοιλιοκάκη και πώς αντιμετωπίζεται

Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική κατάσταση κατά την οποία τα τοιχώματα που καλύπτουν το λεπτό έντερο έχουν υποστεί βλάβη και δεν μπορούν να απορροφήσουν κανονικά τα θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή η βλάβη προκαλείται από μια αυτοάνοση απόκριση στην κατανάλωση ορισμένων ειδών πρωτεΐνης σιτηρών που ονομάζεται γλουτένη. Βρίσκεται κυρίως στο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά, ενώ είναι επίσης συστατικό πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως η σάλτσα σόγιας, οι κονσερβοποιημένες σούπες και η κέτσαπ. Επίσης, ενώ τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά είναι χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να αποφεύγεται η μπύρα.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Οι περισσότεροι, ωστόσο, βιώνουν κάποιου είδους πεπτικές διαταραχές, όπως η συχνή δυσπεψία, η καούρα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Δεδομένου ότι το έντερο δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα τρόφιμα, παρουσιάζεται συχνά απώλεια βάρους και διατροφικές ελλείψεις σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Μια άλλη σαφής ένδειξη της κατάστασης αυτής είναι η δερματίτιδα, μια φλεγμονή του δέρματος, ενώ πολλοί ασθενείς υποφέρουν από κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις. Νέες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σ’ αυτή την κατάσταση και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η δυσαπορρόφηση του ασβεστίου, οδηγεί επίσης σε οδοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοιλοτήτων και θεμάτων του σμάλτου των δοντιών.

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Το πιο συχνό τεστ είναι μια ανώτερη ενδοσκόπηση, κατά την οποία ένας πλαστικός σωλήνας εισάγεται κάτω από τον οισοφάγο και παίρνει φωτογραφίες του άνω μέρους της γαστρεντερικής οδού. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει βιοψία του άνω δωδεκαδακτύλου.

Το δεύτερο τεστ είναι η διαλογή ορών αίματος που ψάχνουν για αντισώματα τάξης ΙgA, η παρουσία των οποίων υποδεικνύει την ασθένεια. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει και άλλες εξετάσεις, όπως γενική εξέταση αίματος ή μέτρηση ηπατικών ενζύμων, ωστόσο οι δύο προαναφερόμενες είναι οι βασικές εξετάσεις για τη διάγνωση. Λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζει η κοιλιοκάκη με άλλες ασθένειες συνήθως δεν διαγιγνώσκεται σωστά.

Δεν υπάρχει καμία γνωστή άμεση αιτία για την εμφάνιση της κοιλιοκάκης, αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μια γενετική προδιάθεση. Το έναυσμα μπορεί να είναι οτιδήποτε: Ενας περιβαλλοντικός παράγοντας, έναν ιός ή μια πρώιμη έκθεση στη γλουτένη. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν πως τα μωρά που εκτίθενται στη γλουτένη νωρίς, πριν αναπτυχθεί πλήρως το φράγμα του εντέρου, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κοιλιοκάκη αργότερα, στη ζωή τους ως ενήλικες.

Η αυστηρή προσήλωση σε μια δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη, είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Επειδή, μάλιστα, δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία, οι διατροφικές αλλαγές θα πρέπει να είναι μόνιμες. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης σε λίγες μόλις εβδομάδες και αν η δίαιτα διατηρηθεί, τότε το έντερο θα έχει επουλωθεί πλήρως μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

 Διαβάστε επίσης:

Δέκα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει