Tι είναι η κουλροφοβία (photos)

Η κουλροφοβία είναι ένας σχετικά σύγχρονος όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 και αναφέρεται στη φοβία που έχει ένα άτομο για τους κλόουν. Οσοι τούς φοβούνται ονομάζονται κουλροφοβικοί.

Δεδομένου ότι δεν είναι μια παλιά φοβία, αλλά μία κατάσταση που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά γι’ αυτό το είδος φοβίας. Ο κλόουν κυκλοφορεί φορώντας ένα πολύχρωμο μακιγιάζ για να αποδομήσει τα χαρακτηριστικά του και να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα. Οι κλόουν μπορούν επίσης να σπάσουν τις κοινωνικές νόρμες και η μάσκα τους καθιστά ικανούς να κάνουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν κοινωνικά, όπως η αλληλεπίδραση με ευκολία με ανθρώπους που τους είναι άγνωστοι.

Πολλοί έχουν αποδώσει την εντύπωση που έχουν οι κουλροφοβικοί για τους κλόουν στην πρόθεση που τους αποδίδουν να κάνουν κάτι κακό, λόγω του ότι σε πολλές ταινίες τα τελευταία χρόνια έχουν απεικονιστεί ως κάτι κακό. Στην μεγάλη οθόνη έχουν εμφανιστεί κατά συρροήν δολοφόνοι που είναι ντυμένοι κλόουν, ενώ και η εικόνα του Τζόκερ στον Batman ως κλόουν δεν βοήθησε προς την αντίθετη κατάσταση, καθώς πέρασε η εντύπωση πως είναι ο σύγχρονος κακός κλόουν.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι περιπτώσεις της κουλροφοβίας αυξήθηκαν μετά τη δεκαετία του ’90, εξαιτίας της κλασικής ταινίας τρόμου Poltergeist του Steven Spielberg, μια ταινία όπου ένας κακός κλόουν επιτίθεται σε ένα παιδί. Από τότε ο κατάλογος αριθμεί πολλές τρομακτικές ταινίες όπου υπάρχουν τρομακτικοί χαρακτήρες κλόουν. Υπό μία έννοια και η κούκλα Chuckie συνέτεινε στην αύξηση της κουλροφοβίας.

poltergeist-clown
H ταινία Poltergeist (1982) όπου ένας κλόουν τρομάζει και επιτίθεται σε ένα παιδί θεωρείται ο πρόδρομος της κουλροφοβίας

Σε μια πιο γενική έννοια, τα δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά του προσώπου του κλόουν είναι αυτά που ευθύνονται για την κουλροφοβία. Η κινηματογραφική βιομηχανία διαθέτει πολλούς serial killers, μασκοφόρους ή ανθρώπους με παραμορφωμένα πρόσωπα που συντείνουν στην αύξηση αυτής της φοβίας. Οι τρεις πιο γνωστοί χαρακτήρες, ο Freddy από τον «Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες», ο Jason από το «Παρασκευή και 13» και ο Michael Myers από το Halloween κρατούν τα σκήπτρα, ενώ η κινηματογραφική «παράδοση» συνεχίστηκε από ταινίες τρόμου όπως το Scream και το Saw.

Oι περισσότεροι συμφωνούν πως οι κύριοι λόγοι για την κουλροφοβία είναι το μέικ απ και τα υπερβολικά χαρακτηριστικά του κλόουν. Τα ζωγραφισμένα μάτια, το ζωγραφισμένο χαμόγελο, καθώς και η κόκκινη βολβώδης μύτη μπορεί να είναι ακόμα και τρομακτικά για τα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο που κάποια παιδιά αντί να χαρούν με την παρουσία του κλόουν σε μια παιδική συγκέντρωση φοβούνται και απομακρύνονται από το σημείο που βρίσκεται. Υπάρχει μια κατηγορία παιδιών που εκτός από το φόβο για τους κλόουν έχει αναπτύξει φοβία και για τον Αγιο Βασίλη και πάλι επειδή τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι κρυμμένα.

Η κουλροφοβία μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση πανικού, δυσκολία στην αναπνοή, καρδιακή αρρυθμία, εφίδρωση, ναυτία και τα συναισθήματα του φόβου.

Μπορεί να φαίνεται κάτι παράλογο για τους πολλούς, όμως είναι αρκετοί οι άνθρωποι που υποφέρουν τόσο πολύ που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν σε ένα χώρο που βρίσκεται κάποιος ντυμένος κλόουν. Δεν είναι ασήμαντο θέμα, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα.

Μολονότι πρόκειται για έναν φόβο που αναπτύσσεται τις περισσότερες φορές στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι διαδεδομένος και μεταξύ του πληθυσμού των ενηλίκων, ακόμα και αν οι ενήλικες το αρνηθούν υπό το φόβο της χλεύης.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από κουλροφοβία, αν και πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο διαδεδομένη στη δυτική κοινωνία, όπου η έκθεση σε κλόουν είναι πιο συχνή, από νεαρότερη ηλικία. Αντίθετα δεν είναι διαδομένη σε χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες. Για παράδειγμα στην Αφρική τα παιδιά συνηθίζουν από μικρά να μην φοβούνται τις μάσκες, δεδομένου ότι είναι κάτι συνηθισμένο πολλές φορές ο μάγος της φυλής να κρύβεται πίσω απ’ αυτές.

Θεωρείται απίθανο να είναι μια φοβία που θα εξαφανιστεί με την πάροδο των χρόνων, αφενός επειδή οι άνθρωποι έμφυτα έχουν περισσότερη δυσπιστία απέναντι σε ένα άτομο που κρύβει τα χαρακτηριστικά του, αφετέρου επειδή τα μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος και η τηλεόραση θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κουλροφοβία μέσω της απεικόνισης των κλόουν πολλές φορές ως ανθρώπων με κακές προθέσεις στις ταινίες τρόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει