Τι είναι η περιστασιακή συγκοπή;

Η περιστασιακή συγκοπή είναι μια κατάσταση περισσότερο συχνή σε ηλικιωμένους άνδρες και εμφανίζεται συνήθως βράδυ μετά από έναν βαθύ ύπνο. Πρόκειται για μια λιποθυμία που συμβαίνει μετά ή κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Μπορεί επίσης να συμβεί (σπανιότερα) κατά την αφόδευση ή μετά από έντονο βήχα και οφείλεται σε σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η ακριβής αιτία της περιστασιακής συγκοπής δεν είναι πλήρως κατανοητή. Αλλά μπορεί να συνδέεται με το άνοιγμα (αγγειοδιαστολή) των αιμοφόρων αγγείων που συμβαίνει όταν κάποιος σηκώνεται και στέκεται στην τουαλέτα ή προσπαθεί γρήγορα να εκκενώσει μια γεμάτη κύστη. Αυτό πιστεύεται ότι έχει ως αποτέλεσμα μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αλλοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην περιστασιακή συγκοπή περιλαμβάνουν:

* Αλκοόλ

* Πείνα

* Κούραση

* Αφυδάτωση

* Ιατρικές καταστάσεις, όπως μια λοίμωξη του αναπνευστικού

* Χρήση άλφα-αποκλειστών για τη βελτίωση της ούρησης σε άνδρες με προβλήματα προστάτη.

Πρόληψη της περιστασιακής συγκοπής

Η περιστασιακή συγκοπή δεν είναι συχνό φαινόμενο και αν συμβεί θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό, γιατί μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Η πρόληψη της περιστασιακής συγκοπής εξαρτάται από την αναγνώριση και την αποφυγή των παραγόντων που συμβάλλουν σ’ αυτήν.

Ορισμένες στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν ζημιά από την περιστασιακή συγκοπή, είναι:

* Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος

* Μην σηκωθείτε από το κρεβάτι ξαφνικά. Καθίστε πρώτα στην άκρη του κρεβατιού και μετακινήσετε τα πόδια σας, αφού βεβαιωθείτε πως δεν ζαλίζεστε.

* Ουρήστε καθιστοί

* Ρωτήστε το γιατρό σας αν τυχόν φάρμακα που παίρνετε μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση

* Εξασφαλίστε ότι στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι σας ή στο μπάνιο υπάρχει ένα χαλάκι ή μια μοκέτα, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό από πιθανή πτώση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει