Τι είναι η ροδόχρους ακμή (rosacea) και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ροδόχρους ακμή (rosacea) είναι μια κοινή δερματική κατάσταση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο παρά τον μεγάλο αριθμό των προσβληθέντων ατόμων, πολλοί είναι εκείνοι που δεν την έχουν ακούσει ποτέ τους.

Συνήθως, τα σημάδια της ροδόχρου ακμής αρχίζουν να εμφανίζονται μετά τα 30 χρόνια ενός ατόμου. Αυτά τα πρώτα σημάδια δείχνουν ως ερυθρότητα ή εξανθήματα του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα εξανθήματα μπορούν να αναπτύξουν μικρά ή πυκνά εξογκώματα στο εσωτερικό τους. Η διαταραχή αυτή μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εξάψεις στο δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία είναι συχνά εμφανή.

Οι άνθρωποι με rosacea τείνουν να ξεφλουδίζουν και να κοκκινίζουν εύκολα. Αν και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την πάθηση, η σωστή φροντίδα του δέρματος μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις εξάψεις. Δεν είναι μεταδοτική και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση που περιλαμβάνει υπερδραστήρια αιμοφόρα αγγεία. Παρόλα αυτά, η ιατρική κοινότητα εξακολουθεί να διατηρεί μια αβεβαιότητα σχετικά με την αιτία που την προκαλεί. Μελέτες έχουν δείξει πως το 33% όλων των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ροδόχρου ακμή πρέπει με κάποιον τρόπο να διαθέτουν ιρλανδική καταγωγή και το 40% έχουν ένα άμεσο μέλος της οικογένειάς τους που αντιμετωπίζει αυτή τη διαταραχή. Ωστόσο, μπορεί να την απαντήσει κανείς συχνά και στη Νότια Ευρώπη, σε άτομα μέσης ηλικίας με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.

rosacea1
Οι άνθρωποι με rosacea συνήθως γνωρίζουν τι τούς προκαλεί εξάρσεις, επομένως αν δείξουν την απαιτούμενη προσοχή μπορούν να περιορίσουν την ενόχληση στο ελάχιστο

Τα πιο συχνά εναύσματα που προκαλούν τις εξάρσεις της rosacea περιλαμβάνουν το ακραίο κρύο ή την ακραία ζέστη, την συναισθηματική ή σωματική πίεση, την έντονη άσκηση, τα θερμά λουτρά, τα πικάντικα φαγητά, την έκθεση τον ήλιο και την κατανάλωση αλκοόλ. Συνήθως ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με την πάθηση μπορεί εύκολα να εντοπίσει και να αναφέρει τις συνθήκες που τού προκαλούν φούντωμα. Ετσι, η αποφυγή ή ο περιορισμός αυτών των καταστάσεων μπορεί να περιορίσει τις εξάρσεις στο ελάχιστο.

Ορισμένα φάρμακα και τοπικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην πρόληψη των εξάρσεων της ροδόχρου ακμής. Ενας αριθμός ασθενών που έχουν βρεθεί συνεπείς στην χρήση ειδικών κρεμών και φαρμάκων για μια περίοδο δέκα ετών, μπορεί τελικά να αποτρέψουν την αναζωπύρωσή της. Τα αντιβιοτικά ορίζονται, επίσης, κατά καιρούς ως αποτελεσματικά για την καταπολέμηση αυτής της διαταραχής. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η ροδόχρους ακμή είναι μια βακτηριακή πάθηση, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί πως μπορούν να αποτρέψουν τις εξάρσεις. Αλοιφές που χρησιμοποιούνται σε πιο τακτική βάση από τα αντιβιοτικά, μπορούν επειδή είναι ασφαλέστερες να χρησιμοποιηθούν για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Πολλοί δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση ενός υποαλλεργικού καθαρισμού προσώπου κάθε πρωί για την πρόληψη των εξάρσεων της ροδόχρου ακμής. Κατά το πλύσιμο του προσώπου θα πρέπει να το τρίβετε πολύ απαλά με μια μαλακή πετσέτα. Αποφύγετε να τρίψετε δυνατά και σκληρά, γιατί αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει, επίσης, να περιορίζεται. Οταν είστε στον ήλιο είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας για να αποφευχθούν τα ξεσπάσματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει