Τι είναι η στέβια; Είναι αλήθεια ότι βοηθά στον έλεγχο του βάρους;

Η stevia είναι η κοινή ονομασία για τα εκχυλίσματα του φυτού Stevia rebaudiana. Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό θάμνο με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη, που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό.

Στις ΗΠΑ, μια καθορισμένη μορφή ενός συστατικού του συγκεκριμένου φυτού που ονομάζεται ρεμπαουδιοσίδη Α (rebiana), έχει το χαρακτηρισμό GRAS που σημαίνει «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής», από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια τεχνητή γλυκαντική ουσία σε τρόφιμα και ποτά, αφού «δεν είναι καρκινογόνος, ούτε τοξική, ούτε επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή».

Τα εξευγενισμένα παρασκευάσματα της stevia, θεωρούνται μη θρεπτικά γλυκαντικά και, ως τούτου, μπορούν να απευθύνονται σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι προσφέρουν ένα πλεονέκτημα για την απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Επιπλέον, αυτά τα ραφιναρισμένα εκχυλίσματα μπορεί να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, όπως ναυτία ή φούσκωμα.

Η FDA δεν έχει εγκρίνει ολόκληρο το φύλλο της stevia ή τα ακατέργαστα εκχυλίσματά της για να χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων, λόγω των ανησυχιών για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Ειδικότερα αυτές οι ανησυχίες αφορούν τις επιπτώσεις ολόκληρου του φύλου της stevia στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στα νεφρά, το καρδιαγγειακό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Να έχετε υπόψιν πως, ενώ τα υποκατάστατα ζάχαρης, στα οποία ανήκουν και τα ραφιναρισμένα παρασκευάσματα της stevia, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, δεν είναι μια μαγική σφαίρα και ως εκ τούτου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Εάν τρώτε πολλά τρόφιμα χωρίς ζάχαρη μπορεί αντί να χάσετε να πάρετε βάρος εάν έχουν άλλα συστατικά που περιέχουν θερμίδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει