Τι είναι η θυλακική υπερκεράτωση

Η θυλακική υπερκεράτωση (γνωστή και ως «δέρμα κοτόπουλου») είναι μια πάθηση του δέρματος, κατά την οποία το δέρμα γίνεται τραχύ με πολλά μικρά εξογκώματα.

Αυτά τα μικροσκοπικά εξογκώματα ή σπυράκια είναι στην πραγματικότητα νεκρά κύτταρα του δέρματος που συνδέουν τους θύλακες των τριχών. Μερικές φορές εμφανίζονται με κόκκινο ή με καφέ χρώμα.

Το «δέρμα κοτόπουλου» εμφανίζεται συνήθως στο πάνω μέρος των χεριών, στους μηρούς, τους γλουτούς ή τα μάγουλα. Δεν πρόκειται για μεταδοτική πάθηση και συνήθως αυτά τα εξογκώματα δεν προκαλούν δυσφορία ή φαγούρα. Αυτή η κατάσταση χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες όταν το δέρμα στεγνώνει, ενώ στις γυναίκες μπορεί επίσης να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία γι’ αυτή την αβλαβή γενετική κατάσταση του δέρματος, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να αντιμετωπιστεί ή να αποφευχθεί η επιδείνωσή της. Η θυλακική υπερκεράτωση συνήθως καθαρίζει στην ηλικία των 30 ετών.

Τα συμπτώματα

Το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα της θυλακικής υπερκεράτωσης είναι η ίδια η εμφάνισή της. Τα ορατά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα μοιάζουν με εκείνα στο δέρμα της χελώνας ή του κοτόπουλου. Για το λόγο αυτό η πάθηση είναι γνωστή και ως «δέρμα κοτόπουλου».

Τα εξογκώματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα, όπου υπάρχουν  θύλακες τριχών και επομένως δεν μπορούν να εμφανιστούν στα πέλματα των ποδιών ή στις παλάμες των χεριών. Η θυλακική υπερκεράτωση εμφανίζεται συνήθως στο πάνω μέρος των χεριών και στους μηρούς. Μπορεί επίσης να επεκταθεί στους βραχίονες και το κάτω μέρος των ποδιών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ροζ ή κόκκινο χρώμα γύρω από τα εξογκώματα

Κνησμό, ευερέθιστο δέρμα

Ξηρό δέρμα

Αίσθηση ότι το δέρμα στο σημείο αυτό μοιάζει με γυαλόχαρτο

Εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το χρώμα του δέρματος (στο χρώμα του δέρματος, λευκό, κόκκινο, ροζ, καφέ ή μαύρο).

Αίτια της θυλακικής υπερκεράτωσης

Αυτή η καλοήθης κατάσταση του δέρματος είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης κερατίνης (πρωτεΐνη των τριχών) στους πόρους. Εάν έχετε το «δέρμα κοτόπουλου», πιθανότατα σημαίνει πως η κερατίνη των τριχών του σώματός σας φράζει τους πόρους, εμποδίζοντας το άνοιγμα των αναπτυσσόμενων τριχοθυλακίων. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται ένα εξόγκωμα εκεί που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μια τρίχα.

Η ακριβής αιτία της συσσώρευσης κερατίνης είναι άγνωστη, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και οι γενετικές ασθένειες.

Ποιος μπορεί να αναπτύξει θυλακική υπερκεράτωση

Το «δέρμα κοτόπουλου» είναι πιο συχνό σε άτομα με:

Ξηρό δέρμα

Εκζεμα

Ιχθύωση (δέρμα ξηρό και λεπιδώδες, σαν δέρμα ψαριού)

Αλλεργική ρινίτιδα

Μελάνωμα

Παχυσαρκία

Είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες, παιδιά και εφήβους, παρά σε άνδρες.

Ο καθένας μπορεί να είναι ευαίσθητος σε αυτή την κατάσταση του δέρματος, ωστόσο είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά και τους εφήβους. Η θυλακική υπερκεράτωση αρχίζει συχνά στα χρόνια της πρώιμης βρεφικής ηλικίας ή κατά την εφηβεία. Εξουδετερώνεται τυπικά γύρω στην ηλικία των 20, με τις περισσότερες περιπτώσεις να έχουν ξεπεραστεί μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν έξαρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τις γυναίκες και κατά την εφηβεία για τους εφήβους.

Πώς να απαλλαγείτε από τη θυλακική υπερκεράτωση

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία για την θυλακική υπερκεράτωση. Συνήθως καθαρίζει με την ηλικία. Υπάρχουν μερικές θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την εικόνα της, ωστόσο είναι συνήθως ανθεκτική στη θεραπεία. Η βελτίωση μπορεί να χρειαστεί μήνες για να φανεί και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μη φανεί καθόλου.

Δερματολογικές θεραπείες

Ενας δερματολόγος μπορεί να συστήσει μια ενυδατική θεραπεία για να καταπραΰνει τη φαγούρα και το ξηρό δέρμα και να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Οι συνταγογραφούμενες τοπικές κρέμες μπορούν επίσης να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ή να αποτρέψουν την παρεμπόδιση των θυλάκων των τριχών. Δύο κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες ενυδατικές θεραπείες είναι η ουρία και το γαλακτικό οξύ. Μαζί αυτά τα συστατικά βοηθούν να χαλαρώσουν και να αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να μαλακώσει το ξηρό δέρμα. Αλλες μέθοδοι θεραπείας που μπορεί να συνταγογραφήσει ο δερματολόγος σας περιλαμβάνουν:

Μικροδερμοαπόξεση (μια έντονη απολέπιση)

Χημικό πίλινγκ

Κρέμες ρετινόλης

Να είστε, ωστόσο, επιφυλακτικοί με τα συστατικά αυτών των κρεμών και μιλήστε με το γιατρό σας πριν τις χρησιμοποιήσετε. Ορισμένες τοπικές κρέμες περιλαμβάνουν οξέα που μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές παρενέργειες, όπως:

Ερυθρότητα

Τσιμπήματα

Ερεθισμό

• Ξηρότητα

Υπάρχουν επίσης ορισμένες διαθέσιμες επιλογές πειραματικής θεραπείας, όπως η φωτοπνευματική θεραπεία και η θεραπεία με αγγειακό λέιζερ.

Σπιτικές θεραπείες της θυλακικής υπερκεράτωσης

Εάν σας ενοχλεί η εμφάνιση της θυλακικής υπερκεράτωσης στο δέρμα σας, υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να την αντιμετωπίσετε. Αν και η κατάσταση δεν μπορεί να θεραπευτεί, οι θεραπείες αυτο-φροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των εξογκωμάτων, του κνησμού και του ερεθισμού.

Ζεστά λουτρά. Τα σύντομα ζεστά λουτρά μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των πόρων. Τρίψτε το δέρμα σας με μια σκληρή βούρτσα για την αφαίρεση των εξογκωμάτων. Είναι σημαντικό να περιορίσετε το χρόνο του μπάνιου, ωστόσο, γιατί αν παρατείνετε τη διάρκειά του, τότε μπορεί να αφαιρέσετε και τα φυσικά έλαια του σώματος.

Απολέπιση. Η καθημερινή απολέπιση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Οι δερματολόγοι συνιστούν την απαλή απομάκρυνση του νεκρού δέρματος με λούφα (φυτικό σφουγγάρι) ή ελαφρόπετρα.

Λάδι καρύδας. Το έλαιο καρύδας είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την απολέπιση και καταπραΰνει τη φαγούρα και το ξηρό δέρμα.

Αποφύγετε τα στενά ρούχα. Φορώντας σφιχτά ρούχα μπορεί να προκαλέσετε τριβή που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Υγραντήρες. Οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στον αέρα σε ένα δωμάτιο, γεγονός που μπορεί να διατηρήσει την υγρασία στο δέρμα σας και να αποτρέψει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει