Τι είναι η υπομιμία;

Υπομιμία είναι ένας κλινικός όρος για την απώλεια έκφρασης του προσώπου, δηλαδή μειωμένη κινητικότητα των μυών του ατόμου που ως εκ τούτου αδυνατεί να εκφράσει συναισθήματα.

Συχνά η υπομιμία συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές ασθένειες και συνθήκες. Οι θεραπείες για την υπομιμία διαφέρουν ανάλογα με την προέλευσή της.

Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «υπό» και «απομίμηση» και είναι μια πάθηση που επηρεάζει τους μυς του ανθρώπου. Οσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν δυσκολία να κινητοποιήσουν τους μυς του προσώπου και να σχηματίσουν εκφράσεις. Η υπομιμία μπορεί να παράγει μια κενή έκφραση του προσώπου με στατικό στόμα και μάτια που δεν ανοιγοκλείνουν. Μερικοί περιγράφουν το πρόσωπο του ατόμου που πάσχει από υπομιμία με μάσκα και για το λόγο αυτό η υπομιμία αναφέρεται επίσης ως «προσωπείο» ή πρόσωπο-μάσκα.

Η υπομιμία μπορεί να προκληθεί από κάποια υποκείμενη νόσο ή γενετική ανωμαλία, αν και μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια ψυχιατρική αιτία για την εμφάνισή της.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια συχνή αιτία υπομιμίας. Αυτή η κατάσταση είναι μια διαταραχή του κινητικού συστήματος που ενεργοποιείται από τη μείωση των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη. Η έλλειψη ντοπαμίνης που είναι ένας νευροδιαβιβαστής, εμποδίζει την κίνηση των μυών στο πρόσωπο. Αλλα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον περιλαμβάνουν την ακαμψία και τη δυσκαμψία των άκρων, τρέμουλο, βραδυκινησία και κακή ισορροπία.

Το σύνδρομο Schwartz Jampel μπορεί επίσης να παράγει υπομιμία. Αυτή η γενετική διαταραχή επηρεάζει τους σκελετικούς μύες και μπορεί να προκαλέσει πάγωμα των μυών και των αρθρώσεων, καθώς και καθυστερημένη ανάπτυξη. Ορισμένες μορφές άνοιας, ιδίως άνοια με σωμάτια Lewy (LBD), μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πάγωμα των εκφράσεων του προσώπου. Η LBD συνήθως συμβαίνει σε ηλικίες από 65 ετών και πάνω και οδηγεί σε διαταραχή της σκέψης και της συμπεριφοράς. Ακόμα κι αν θεωρούνται ξεχωριστές ασθένειες, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της LBD και το Πάρκινσον.

Η υπομιμία μπορεί, επίσης, να προκληθεί από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από οξεία κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάζουν αυτή την έκφραση-μάσκα. Η Σύντομη Ψυχιατρική Κλίμακα Αξιολόγησης (BPRS) χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να μετρηθεί το επίπεδο της ψυχικής ανωμαλίας του ασθενούς. Ένα τμήμα της BPRS εστιάζει στο βαθμό της κίνησης της έκφρασης του προσώπου, στις χειρονομίες και στη φωνή.

Η θεραπεία για την υπομιμία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία της. Στους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον δίνεται συχνά ένας συνδυασμός φαρμάκων που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αν και δεν είναι μια θεραπεία για την ασθένεια, τα φάρμακα αυτά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Ασθενείς με διανοητικές ασθένειες μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με ένα κατάλληλο φάρμακο που ανακουφίζει και άλλα σημαντικά συμπτώματα εκτός από την υπομιμία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει