Πότε είναι η ώρα για έναν ηλικιωμένο οδηγό να «πατήσει φρένο»;

Οι αποφάσεις σχετικά με το πότε ένας ηλικιωμένος (ή κάποιος του οποίου οι σωματικές ή διανοητικές συνθήκες καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση οχήματος) θα πρέπει να σταματήσει να οδηγεί είναι συχνά δύσκολες. Μπορούν να κλονίσουν την αίσθηση ανεξαρτησίας και ταυτότητας του οδηγού και να αυξήσουν τις ευθύνες που επωμίζονται πολλοί οικογενειακοί φροντιστές.

«Είναι μια μεγάλη, μεγάλη απώλεια για τους ηλικιωμένους», δήλωσε η Λόρεν Μάσιμο (Lauren Massimo), επίκουρη καθηγήτρια στο Penn Nursing. «Μου το έχουν περιγράψει ως απάνθρωπο».

Αλλά είναι σημαντικό να εκφράζετε τις ανησυχίες σας αμέσως μόλις σας γεννηθούν, είπαν οι ειδικοί, και υπάρχουν τρόποι για να κάνετε τη συζήτηση λιγότερο επώδυνη για τους ηλικιωμένους οδηγούς και τους αγαπημένους τους.

Εξετάστε καλά το πρόβλημα

Πριν ζητήσετε από έναν σύντροφο ή γονέα να σταματήσει να οδηγεί, κάντε την έρευνά σας, λένε οι ειδικοί.

Δυσκολεύονται να διατηρήσουν το όριο ταχύτητας ή να παραμείνουν στη λωρίδα τους; Εχουν μπερδευτεί με τις οδηγίες, ιδίως σε οικείες διαδρομές; Ολα αυτά είναι σημάδια ότι οι ικανότητές τους στην οδήγηση μπορεί να μειώνονται, δήλωσε η Σέρι Γου (Sherrie Waugh), πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα οδήγησης στο Brain Center.

Και προσέξτε τον ηλικιακό ρατσισμό, ειδικά όταν σκέφτεστε πώς να προσεγγίσετε τη συζήτηση.

Να έχετε έτοιμες λύσεις

Αν και η εγκατάλειψη της οδήγησης είναι σπάνια εύκολη υπόθεση, υπηρεσίες όπως η παράδοση ειδών από τα σούπερ μάρκετ μπορούν να μειώσουν την ταλαιπωρία και να προσφέρουν συνεχή αυτονομία και ανεξαρτησία, δήλωσε ο Μάρβελ Ανταμς Τζούνιορ (Marvell Adams Jr.), εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού δικτύου Caregiver Action Network.

Κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα βοηθήσετε έναν συνταξιούχο οδηγό να μετακινηθεί. Εκτός από τις σχετικές εφαρμογές, οι ειδικοί ανέφεραν επίσης τις δημόσιες συγκοινωνίες και τη συνεπιβίβαση σε αυτοκίνητα με άλλους, καθώς και τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας που θα μπορούσαν να προσφέρουν μετακινήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει