Τι είναι τα ελεύθερα βάρη και ποιο σας ταιριάζει

Τα ελεύθερα βάρη είναι βάρη χειρός που δεν συνδέονται με μηχάνημα άρσης βαρών. Περιλαμβάνουν αλτήρες, βαράκια, κολάρα, βάρη άκρων, kettlebells και χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ή δεν θέλετε να πάτε σε ένα γυμναστήριο, οι ασκήσεις με βάρη στο σπίτι σας, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μείνετε σε φόρμα.

Οι αλτήρες και τα βαράκια έρχονται σε διάφορα μεγέθη και βάρη για να ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Οι μπάρες άρσης βαρών έχουν σχεδιαστεί για να έχουν πλάκες βάρους που προστίθενται ή αφαιρούνται για να αυξηθεί ή να μειωθεί το βάρος, όπως απαιτείται. Οι μπάρες, επίσης, έχουν σχεδιαστεί για να σας επιτρέψουν να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε περισσότερο βάρος, ενώ οι αλτήρες συνήθως κατασκευάζονται σε ένα σταθερό βάρος που δεν μπορεί να αλλάξει.

Τα φορητά βάρη είναι ένας άλλος τύπος ελεύθερων βαρών. Αυτά μπορεί να είναι ζώνες βαρών, βάρη χεριών ή βάρη αστραγάλων, που συνήθως φοριούνται από τους ανθρώπους, ενώ κάνουν αεροβική άσκηση. Είναι σημαντικό να είναι ασφαλείς αυτοί οι τύποι βαρών κατά τη χρήση, ώστε να διατηρούν την κατάλληλη μορφή. Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε βάρη χεριών ενώ περπατάτε ή τρέχετε, επειδή έχει αποδειχθεί ότι τεντώνουν τους τένοντες και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Aν είστε απ’ αυτούς που μόλις αρχίζουν να ασκούνται, υπάρχουν σύνολα από ελεύθερα βάρη που διατίθενται και μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Αυτό μπορεί να γίνει με λίγα βάρη σε διάφορα μεγέθη, μαζί με ένα πρόγραμμα για τη χρήση τους μαζί με μερικές συμβουλές για ασφαλείς πρακτικές.

Αν σας αρέσει να εργάζεστε με ελεύθερα βάρη μπορείτε να πάρετε και κάποια  πιο ισχυρά και να τα προσθέσετε στο σύνολο. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε έναν πάγκο βάρους για να σας βοηθήσει να ασκηθείτε, αν και μάλλον δεν είναι αναγκαίος στην αρχή. Μια καλή ιδέα είναι ακόμα να αγοράσετε γάντια για την άρση βαρών γιατί θα σας βοηθήσουν να σηκώσετε τα βάρη με ασφάλεια χωρίς να ανησυχείτε μήπως σας γλιστρήσουν από τα χέρια και πέσουν πάνω σας προκαλώντας τραυματισμό.

Αν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε την άσκηση με ελεύθερα βάρη μπορείτε να βρείτε πολλά προγράμματα ασκήσεων ακόμα και στο Διαδίκτυο. Μπορείτε ακόμα να εγγραφείτε για μια προπόνηση σε ένα τοπικό γυμναστήριο ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να το παρακολουθήσετε στη συνέχεια. Να θυμάστε ότι εκτός από την άρση βαρών, η αεροβική άσκηση είναι σημαντική για να βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας υγεία και το συνολικό επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει