Τι είναι τα οστεόφυτα και πώς αντιμετωπίζονται

Οστεόφυτα είναι ο ιατρικός όρος για την υπερβολική αύξηση του ιστού των οστών. Πρόκειται για μικρά στρογγυλά κομμάτια πέραν των οστών που αναπτύσσονται γύρω από τις αρθρώσεις.

Τα οστεόφυτα είναι η προσπάθεια του σώματος να αντισταθμίσει τον εκφυλισμό του υπάρχοντος οστού και του συνδέσμου, λόγω ηλικίας ή τραυματισμού. Δυστυχώς, όμως, η προσπάθεια του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του με αυτό τον τρόπο είναι ανεπιτυχής.

Τα οστεόφυτα σχηματίζονται με σκοπό τον περιορισμό ή τη διακοπή της κίνησης σε μια επιδεινούμενη άρθρωση που γίνεται πάρα πολύ χαλαρή. Καθώς οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων είναι πιο συχνές σε αθλητές και ηλικιωμένους, τα οστεόφυτα είναι πιο συχνή κατάσταση σε εκείνους που τραυματίζονται κάνοντας σπορ και σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα τα οστεόφυτα συχνά προκαλούν αρθρίτιδα, καθώς και μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση. Αλλοι παράγοντες ανάπτυξής τους περιλαμβάνουν παραμορφώσεις οστών, κατάγματα, κληρονομικούς παράγοντες και κακή στάση του σώματος.

osteofyta1

Τα οστεόφυτα πιο συχνά βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να είναι παρόντα σε οποιοδήποτε οστό στο σώμα. Αν και δεν αποτελούν πηγή πόνου από μόνα τους, μπορούν εντούτοις να δημιουργήσουν πίεση σε οποιοδήποτε νεύρο διακλαδίζεται έξω από την σπονδυλική στήλη και να οδηγήσουν σε επώδυνες και εξουθενωτικές ενίοτε, ιατρικές καταστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις ένα άτομο με οστεόφυτα μπορεί να μην υποφέρει ποτέ από τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ιατρικής συνθήκης.

Οταν όμως τα οστεόφυτα είναι παρόντα, συνήθως οφείλονται στην πίεση κάποιου αριθμού νεύρων στο σώμα. Μυρμήγκιασμα ή αίσθηση μουδιάσματος στα χέρια ή τα πόδια, μπορεί να σημαίνει την παρουσία οστεόφυτων κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Είναι επίσης συχνή κατάσταση να βιώσει κανείς κράμπες στους μύες, σπασμούς ή αδυναμία. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση των οστεόφυτων είναι δυνατό για τους πάσχοντες να χάσουν την ικανότητα να κινούν μέρος του σώματός τους. Οταν είναι παρόντα στο άνω τμήμα των σπονδύλων στην περιοχή του αυχένα, τότε μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη και γενικά πόνο στον αυχένα.

Τα συμπτώματα που προκύπτουν από οστεόφυτα είναι επίσης χαρακτηριστικά και άλλων ιατρικών προβλημάτων. Για να είστε σίγουροι ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση που βιώνετε προκαλείται από οστεόφυτα, θα πρέπει να κάνετε ακτινογραφίες, μαγνητική ή αξονική τομογραφία και ηλεκτρικά αγώγιμες δοκιμές για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεύρων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και σε σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει