Τι είναι το αναφυλακτικό σοκ;

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο αν αυτός δεν τύχει γρήγορα της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Τα αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση είναι ποικίλα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ένα ελάχιστο ίχνος είναι αρκετό για να προκαλέσει την πλήρη αναφυλαξία. Λόγω της εξαιρετικά γρήγορης δράσης της η αντίδραση αυτή είναι υπεύθυνη για πολλούς θανάτους παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα του αναφυλακτικού σοκ είναι ποικίλα, αλλά συχνά περιλαμβάνουν μια στένωση των αεραγωγών, ζάλη και λιποθυμία, πρήξιμο του λαιμού και του προσώπου, κνησμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η στένωση των αεραγωγών, που προκαλείται από την σκλήρυνση των τοιχωμάτων των βρογχιολίων, είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό θα συμβεί συχνά μέσα σε λίγα λεπτά από την επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και, αν δεν είναι εύκαιρη άμεσα ή δεν είναι έστω κοντά η επείγουσα βοήθεια, πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς για να αποκαταστήσει τη ροή του αέρα.

Όσοι έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, καλό είναι να φέρουν πάνω τους κάποια μορφή εύκολα χορηγήσιμης επινεφρίνης (αδρεναλίνης). Συνιστάται σε κάθε άτομο με σοβαρές αλλεργίες να φέρει κάποια μορφή επινεφρίνης μαζί του που να μπορεί να τη χορηγήσει στον εαυτό του αν παραστεί ανάγκη. Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη δόση επινεφρίνης προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως οι επιπτώσεις του αλλεργιογόνου, ωστόσο η δεύτερη δόση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει πολύ κοντά με την πρώτη, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό παλμό που μπορεί να δημιουργήσει εξίσου σημαντικούς κινδύνους για την υγεία με αυτούς που προκαλεί το αναφυλακτικό σοκ.

Μερικές από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις του αναφυλακτικού σοκ προέρχονται από αλλεργιογόνα που είναι πολύ συχνά στο σύγχρονο περιβάλλον, όπως είναι τα φιστίκια και η σόγια. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα με υψηλή ευαισθησία στα αλλεργιογόνα. Άλλα αλλεργιογόνα που είναι συνήθως υπεύθυνα για την αναφυλαξία περιλαμβάνουν τα τσιμπήματα των μελισσών και των σφηκών, αλλά και μερικών ειδών μυρμηγκιών. Επίσης, περιλαμβάνουν τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα καρύδια, τα λάτεξ καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως η πενικιλίνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει