Τι είναι το ηπατικό κώμα που επέφερε το θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Το ηπατικό κώμα που επέφερε τον θάνατο στην Φώφη Γεννηματά είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ιδιαίτερα όταν αφορά τον καρκίνο τελικού σταδίου, αφού ουσιαστικά πρόκειται για την έκβαση της ηπατικής ανεπάρκειας.

Αυτό που συμβαίνει στο ηπατικό κώμα είναι ότι το συκώτι δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον οργανισμό τις τοξικές ουσίες με κυριότερη την αμμωνία. Οποιαδήποτε βλάβη στο συκώτι, είτε λόγω της κατάχρησης αλκοόλ, είτε λόγω διήθησης, είτε λόγω κίρρωσης του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό κώμα.

Στην περίπτωση ενός ασθενή με καρκίνο το ηπατικό κώμα προέρχεται από τις μεταστάσεις από καρκίνο σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

Όταν ένας ασθενής είναι σε ηπατικό κώμα, μοιάζει σαν να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Ο οργανισμός του δεν αντιδρά ούτε σε εξαιρετικά επώδυνα ερεθίσματα, ενώ παράλληλα, έχει ίκτερο και το χρώμα του είναι κίτρινο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το συκώτι δεν λειτουργεί και ο οργανισμός δεν μπορεί, πλέον, να αποβάλλει την χολερυθρίνη, η οποία κιτρινίζει δέρμα και μάτια. Η χολερυθρίνη είναι το τελικό προϊόν που προκύπτει όταν καταστρέφεται και διασπάται ένα από τα πιο βασικά συστατικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αιμοσφαιρίνη.

Το ηπατικό κώμα μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες, από 10 έως 15. Στην περίπτωση καρκίνου πρόκειται για μη αναστρέψιμη κατάσταση, καθώς το ήπαρ έχει γεμίσει μεταστάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει καρκίνο είναι μια κατάσταση αναστρέψιμη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει