Τι είναι το λιπιδικό προφίλ

Τα προφίλ των λιπιδίων είναι εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ολικής χοληστερόλης (HDL και LDL) και των τριγλυκεριδίων ενός ατόμου.

Η εξέταση παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα «καλής» και «κακής» χοληστερόλης που υπάρχει στον οργανισμό.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την εξέταση, μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να συστήσει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για να φέρει τα επίπεδα (αν είναι ανεβασμένα), ξανά πίσω σε ένα αποδεκτό εύρος, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ενα προφίλ λιπιδίων είναι δυνατό, λόγω της δραστηριότητας των λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Ουσιαστικά, τα λιπίδια θα προσκολληθούν στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σύστημα, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως λιποπρωτεΐνες. Μία εξέταση λιπιδίων βοηθά όχι μόνο να αναγνωριστεί η συνολική περιεκτικότητα λιποπρωτεϊνών στο αίμα, αλλά και να καταγραφούν τα συστατικά των λιπιδίων για να προσδιοριστεί πόσο από κάθε στοιχείο είναι παρόν.

Οταν ο έλεγχος υποδεικνύει ένα φυσιολογικό επίπεδο λιπιδίων, αυτό σημαίνει ότι το συνολικό επίπεδο των τριγλυκεριδίων είναι εντός αποδεκτού εύρους. Η HDL ή «καλή» χοληστερόλη είναι εντός μιας περιοχής που είναι κατάλληλη για την ηλικία και το φύλο του ασθενούς. Ταυτόχρονα, η LDL ή «κακή» χοληστερόλη δεν είναι αρκετά υψηλή, ώστε να αποτελεί απειλή για την υγεία. Πολλά αποτελέσματα των εξετάσεων θα περιλαμβάνουν μια αναλογία VLDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας, πρόδρομος της LDL χοληστερόλης) ως μέρος των τελικών δεδομένων.

Ανάλογα με τις περιστάσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από έναν ασθενή να μην καταναλώσει οποιαδήποτε τροφές για αρκετές ώρες πριν από την εξέταση αίματος για το λιπιδικό προφίλ. Αυτό το προφίλ λιπιδίων νηστείας μπορεί να είναι χρήσιμο, καθώς τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν θα είναι απαλλαγμένα από την παρουσία χυλομικρών («οχήματα» μεταφοράς τριγλυκεριδίων στο αίμα) στο δείγμα αίματος.

Μόλις ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός θα έχει πλέον στα χέρια του το λιπιδικό προφίλ του ασθενούς. Θα είναι σε θέση να γνωρίζει ποια στοιχεία έχουν δείξει βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη εξέταση, ποιες αναγνώσεις εμφανίζονται τώρα μέσα στα κανονικά όρια και ποια στοιχεία δεν βρίσκονται ακόμα σε ένα υγιές εύρος. Για παράδειγμα, εάν ο γιατρός σημειώσει ότι το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης είναι χαμηλό, μπορεί να συστήσει αυξημένη άσκηση, για να τονώσει την παραγωγή περισσότερης HDL χοληστερόλης στο σώμα. Ταυτόχρονα, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να συστήσει διαιτητικές αλλαγές ή να συνταγογραφήσει φάρμακα, για να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Η εξέταση και ενημέρωση του λιπιδικού προφίλ από καιρού εις καιρόν, σε συνεργασία με τον γιατρό σας, μπορεί να καταστήσει δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση ορισμένων προβλημάτων υγείας και να αποφευχθεί έτσι η κλιμάκωσή τους σε πιο σοβαρά προβλήματα. Λαμβάνοντας τα αποτελέσματα υπόψιν, μπορείτε να είστε σε θέση να σχεδιάσετε μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης, αλλά και υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, ώστε να κερδίσετε χρόνια ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει