Τι είναι το μεσοδόντιο βουρτσάκι (video)

Το μεσοδόντιο βουρτσάκι είναι μια μικρογραφία βούρτσας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να καθαρίσει τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο μεσοδόντιο διάστημα.

Εχουν συνήθως εργονομική λαβή, στο τελείωμα της οποίας τοποθετείται το μεσοδόντιο βουρτσάκι που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει ευκολότερη πρόσβαση και στα πίσω δόντια. Το βουρτσάκι κάνει ευκολότερη την αφαίρεση των τροφών από τους στενούς αυτούς χώρους όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Αν και μερικές φορές επιτελούν παρόμοια λειτουργία με το οδοντικό νήμα, συχνά τα μεσοδόντια βουρτσάκια προτιμώνται, γιατί θεωρείται πως είναι πιο ήπια για τα ούλα και μπορούν να καθαρίσουν πιο αποτελεσματικά, αλλά και πιο εύκολα.

Το σχήμα των περισσότερων δοντιών που διευρύνονται στο κέντρο τους και στενεύουν στην άκρη, εκεί που συνδέονται με τα ούλα, είναι το ιδανικό σημείο για να μαζεύονται τα σωματίδια της τροφής. Πολλές οδοντόβουρτσες αφαιρούν τις τροφές και την πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών και τα ευρύτερα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, αλλά συχνά μπορεί να μην φτάνουν μέχρι τις στενές περιοχές. Τα διαστήματα αυτά έχουν διαφορετική απόσταση στα δόντια του κάθε ανθρώπου και καθώς τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη μπορεί ο καθένας να βρει αυτό που ταιριάζει στα δόντια του ή πολλές φορές να χρησιμοποιήσει ο ίδιος άνθρωπος μεσοδόντια βουρτσάκια σε διαφορετικά μεγέθη ώστε να φτάσει σε όλες τις περιοχές του στόματός του. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια δεν είναι μίας χρήσεως, ενώ για τη χρήση τους δεν χρειάζεται οδοντόκρεμα.

interdental1

Η πλάκα είναι συχνά η αιτία της ουλίτιδας ή της περιοδοντικής νόσου των ούλων. Η τακτική χρήση μιας μεσοδόντιας βούρτσας μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό πλάκας ανάμεσα στα δόντια. Τα σωματίδια της τροφής μεταξύ των δοντιών συνήθως μένουν στη βάση του δοντιού στη γραμμή των ούλων και εκτός της πλάκας αποτελούν συχνά πηγή κακοσμίας του στόματος. Χρησιμοποιώντας ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των σωματιδίων που παραμένουν στο στόμα. Συνιστάται η χρήση τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Το βουρτσάκι εισάγεται εύκολα ανάμεσα στα δόντια, ίσως μόνο να χρειαστεί μια ελαφρά περιστροφική κίνηση από πλευράς σας. Αν το βουρτσάκι είναι πολύ μικρό και το μεσοδόντιο διάστημα πολύ μεγάλο, δεν θα καθαρίσουν τα δόντια σας. Αντίστοιχα, αν το μεσοδόντιο διάστημα είναι πολύ μικρό και το βουρτσάκι μεγάλο, τότε θα κολλήσει εκεί και μπορεί να βλάψει τον σμάλτο. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος και ευτυχώς είναι διαθέσιμα διάφορα μεγέθη, ενώ οι κινήσεις θα πρέπει να είναι ήπιες για να μην τραυματίσετε τα δόντια αλλά και αποτελεσματικές, ώστε να απομακρύνετε τα σωματίδια. Το βουρτσάκι θα πρέπει να το ξεπλένετε μετά τον καθαρισμό του κάθε δοντιού. Στο τέλος ξεπλύνετε τόσο το βουρτσάκι (συνήθως στη συσκευασία περιλαμβάνεται και μια πλαστική θήκη για το καλύπτετε όταν δεν το χρησιμοποιείτε) όσο και το στόμα σας για να καθαρίσετε και τα τελευταία υπολείμματα τροφών. Το βουρτσάκι θα πρέπει να αντικαθίσταται όταν οι τρίχες του φθαρούν, αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβετε πολύ εύκολα με το μάτι.

Συνιστάται για τους ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν μεσοδόντια βουρτσάκια να ζητήσουν από έναν οδοντίατρο να τους δείξει πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Ετσι θα είναι σίγουροι ότι απέκτησαν την σωστή τεχνική. Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να σας προτείνει ποιο μέγεθος είναι το κατάλληλο για το δικό σας μεσοδόντιο διάστημα.

Ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι είναι επίσης χρήσιμο για τον καθαρισμό των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από βρέφη και παιδιά. Θηλές από μπιμπερό, πιπίλες και μικρές ρωγμές σε παιχνίδια και σκεύη φαγητού μπορούν συχνά να καθαριστούν πιο εύκολα με ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει