Τι είναι το Ozempic και γιατί προσελκύει τόση προσοχή;

Το Ozempic, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, κερδίζει συνεχώς την προσοχή καθώς διασημότητες, ένας μεγιστάνας της τεχνολογίας και οι χρήστες του TikTok περιέγραψαν ότι το παίρνουν για να χάσουν βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά το ενέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη το 2017. Το φάρμακο εγκρίθηκε με υψηλότερη δόση του δραστικού συστατικού του Ozempic, που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, για τη θεραπεία της παχυσαρκίας το 2021, με την επωνυμία Wegovy. Από τότε, η συζήτηση για το φάρμακο έχει εμφανιστεί στο Διαδίκτυο.

Ο Ελον Μασκ, όταν ρωτήθηκε για το πώς φαινόταν «σε φόρμα, γραμμωμένος και υγιής», έγραψε στο Twitter ότι έπαιρνε το Wegovy. Ο Αντι Κόεν (Andy Cohen) δημοσίευσε σχετικά με την αυξανόμενη δημοτικότητα του Ozempic. Τον Σεπτέμβριο, το «Variety» ανέφερε ότι ηθοποιοί και παραγωγοί «τραγουδούν ήσυχα τους επαίνους του φαρμάκου» στο Signal, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων. Στο TikTok, το hashtag #Ozempic έχει προβληθεί πάνω από 273 εκατομμύρια φορές, με τους ανθρώπους να εκφράζουν εναλλάξ σοκ για την υποτιθέμενη απώλεια βάρους που προκαλείται από φάρμακα και να ανταλλάσσουν ιστορίες σχετικά με παρενέργειες. Χιλιάδες άνθρωποι στη Βρετανία θα μπορούν σύντομα να έχουν πρόσβαση και στο Wegovy.

Το Ozempic και το Wegovy δεν είναι τα μόνα φάρμακα που κερδίζουν δημοτικότητα για τις επιδράσεις τους στην απώλεια βάρους. Τον Νοέμβριο του 2023, το F.D.A. ενέκρινε το Zepbound, ένα νέο φάρμακο για τη διαχείριση βάρους που περιέχει την ίδια ένωση με το φάρμακο για τον διαβήτη Mounjaro. Και παρόμοια φάρμακα είναι στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων χαπιών των φαρμάκων.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα για χρήση «εκτός ετικέτας» ή για διαφορετικό σκοπό από αυτόν για τον οποίο προορίζεται ρητά το φάρμακο, είπε η δρ Ντίσα Ναράνγκ (Disha Narang), ενδοκρινολόγος στο «Northwestern Medicine Lake Forest Hospital».

Καθώς το ενδιαφέρον για το Ozempic έχει αυξηθεί, ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι περισσότεροι άνθρωποι αναζήτησαν τρόπους να λάβουν το φάρμακο για απώλεια βάρους – είτε βρίσκοντας έναν γιατρό που θα τους το γράψει εκτός συνταγογράφησης, είτε αναζητώντας το φάρμακο στο Διαδίκτυο.

Η ίδια η δρ Ναράγκ έχει δει ασθενείς «που κατά κάποιο τρόπο το έχουν πιάσει στα χέρια τους», παίρνοντας το φάρμακο χωρίς συνταγογράφηση, είπε. (Η δρ Ναράνγκ υπηρέτησε στο παρελθόν σε συμβουλευτική ομάδα για τη Novo Nordisk, μια κοινή πρακτική για ειδικούς στον τομέα).

Ανησυχεί ότι, καθώς το φάρμακο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, οι άνθρωποι θα το συσχετίζουν με τη «ματαιοδοξία» και όχι ως κρίσιμο φάρμακο για ασθενείς με διαβήτη.

Πώς λειτουργεί το Ozempic

Το Ozempic και το Wegovy έχουν σχεδιαστεί και τα δύο για να εισάγονται με ένεση μία φορά την εβδομάδα στο στομάχι, στο μηρό ή στο χέρι.

Η σεμαγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ρυθμίζει την ινσουλίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το φάρμακο μιμείται επίσης μια ορμόνη που ονομάζεται πεπτίδιο-1 τύπου γλυκαγόνης που παράγουμε φυσικά στα έντερά μας, περιορίζοντας την όρεξη δίνοντας σήμα στο σώμα μας ότι αισθανόμαστε γεμάτοι και προτρέποντας το στομάχι μας να αδειάζει πιο αργά. Τα άτομα με παχυσαρκία και συνοδά προβλήματα υγείας έχουν χάσει βάρος ενώ το έπαιρναν. Οι άνθρωποι αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα, δήλωσε η δρ Τζάνις τζιν Χουάνγκ (Janice Jin Hwang), επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Για τους ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο, «τα τρόφιμα που τους ήταν πραγματικά συναρπαστικά δεν είναι πλέον συναρπαστικά», είπε. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι ο «θόρυβος του φαγητού», ή οι μηρυκασμοί για το φαγητό, εξαφανίζονται μετά τη λήψη φαρμάκων όπως το Ozempic.

Το φάρμακο δεν έχει μελετηθεί σημαντικά σε άτομα χωρίς διαβήτη ή υπερβολικό βάρος. Το φάρμακο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων για τα άτομα με διαβήτη, δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Γκάμπεϊ (Robert Gabbay), επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Το FDA δεν έχει εγκρίνει το Ozempic για απώλεια βάρους, σημείωσε ο δρ Αντριου Κράφτσον (Andrew Kraftson), κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεταβολισμού, Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο «Michigan Medicine». Αλλά μετά το FDA εξουσιοδότησε το Wegovy για απώλεια βάρους, υπήρχε τέτοια ζήτηση για το φάρμακο που ορισμένοι πάροχοι στράφηκαν στο Ozempic όταν δεν μπορούσαν να πάρουν το Wegovy, εξήγησε.

«Ακριβώς όπως σε ορισμένους ανθρώπους συνταγογραφούνται φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης επ’ αόριστον, σε ορισμένους ασθενείς με παχυσαρκία μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα όπως το Wegovy για συνεχές χρονικό διάστημα, είπε ο δρ Κράφτσον. Οσοι διακόψουν τη λήψη του φαρμάκου μπορεί να ξαναπάρουν βάρος που έχασαν ενώ βρίσκονταν στο Wegovy, πρόσθεσε.

«Αυτά τα φάρμακα δεν σχεδιάστηκαν για άτομα κανονικού βάρους που θέλουν να χάσουν, για να είναι εξαιρετικά αδύνατοι», είπε η δρ Χουάνγκ.

Μετά το FDA που ενέκρινε το Ozempic για άτομα με διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός ενέκρινε το Wegovy για ενήλικες με παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος με τουλάχιστον μία «κατάσταση που σχετίζεται με το βάρος», την οποία η υπηρεσία θεωρεί ότι είναι ζητήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή χοληστερόλη. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι ακριβά χωρίς ασφάλιση – η τιμή καταλόγου για το Wegovy είναι πάνω από 1.300 δολάρια για προμήθεια 28 ημερών και το Ozempic μπορεί να κοστίσει περίπου 892 δολάρια για ένα μηνιαίο απόθεμα χωρίς ασφάλιση.

Πηγή: «Νew Υork Τimes»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει