Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Ενα περιεδρικό συρίγγιο (επιστημονικά ορθοπρωκτικό συρίγγιο) είναι μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του ορθού και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

Το περιεδρικό συρίγγιο δημιουργείται από την παθολoγική ανάπτυξη ενός πόρου με δύο ανοίγματα: Του έσω στομίου που βρίσκεται εντός του ορθού και του έξω στομίου στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Το εξωτερικό στόμιο είναι αυτό που συνήθως εντοπίζεται από τον ασθενή ή τον γιατρό σαν μικρή οπή του δέρματος.

Το απόστημα προκαλεί έντονο πόνο και πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό που χειροτερεύει με τις κινήσεις του εντέρου. Η περιοχή έχει μόνιμη περιπρωκτική υγρασία, φαγούρα, ενώ μερικές φορές υπάρχει εκροή δύσοσμου υγρού από ένα άνοιγμα γύρω από τον πρωκτό. Ο ασθενής έχει έναν χαρακτηριστικό μόνιμο πόνο ή αίσθηση παλμού στην περιοχή, πονάει κατά το περπάτημα και δυσκολεύεται να καθίσει, ενώ ο πόνος είναι πιο έντονος αν βήξει ή γελάσει. Η περιοχή είναι διογκωμένη και με ερυθρότητα, ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση υψηλού πυρετού. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης, ενώ δεν αποκλείεται ο ερεθισμός να οδηγήσει σε διάρροιες.

Το περιεδρικό συρίγγιο συνήθως προκαλείται από ένα προηγούμενο απόστημα (μια πρησμένη περιοχή όπου συγκεντρώνεται πύον). Οταν το πύον αποστραγγίζεται, μπορεί να αφήσει ένα «κανάλι» μεταξύ του εντέρου και του δέρματος.

Το περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να διαγνωστεί με μια φυσική εξέταση της περιοχής. Εάν ο γιατρός δει το συρίγγιο, θα επιχειρήσει να καθορίσει το βάθος και την κατεύθυνσή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι.

Σχεδόν όλα τα περιεδρικά συρίγγια αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα ενός αποστήματος στην περιοχή. Μερικές φορές τα αποστήματα προκαλούνται από τη νόσο του Crohn, από έναν τραυματισμό ή από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Τα περισσότερα πρωκτικά αποστήματα μπορούν να στραγγιστούν στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία. Εάν έχει αναπτυχθεί ένα συρίγγιο, ο γιατρός θα πρέπει να το αφαιρέσει χειρουργικά. Η θεραπεία πραγματοποιείται με διάνοιξη του αποστήματος με τη χρήση laser, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια καινοτόμος τεχνική, η μέθοδος FiLaC (Fistula Laser Closure) με τη χρήση ειδικών πολύ λεπτών και εύκαμπτων καθετήρων.

Αφού αφαιρεθεί το συρίγγιο, θα πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά. Μπορεί να θέλετε να φορέσετε ένα προστατευτικό μαξιλάρι πάνω από την περιοχή του πρωκτού μέχρι να θεραπευτείτε. Υπάρχουν επίσης ειδικές συσκευές σε ειδικά μαγαζιά και φαρμακεία όπου θα μπορέσετε να κάνετε λουτρά με χλιαρό νερό (sitz bath) που θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα. Τα λουτρά με χλιαρό νερό στη μπανιέρα μπορούν επίσης να σας ανακουφίσουν. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνια ή φυσαλίδες ή άλλα προϊόντα εκτός από αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας. Χαλαρώστε στο λουτρό 3 έως 4 φορές την ημέρα για περίπου 10 λεπτά τη φορά.

Να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση περιεδρικού συρίγγιου να μην αδρανήσετε ούτε να αμελήσετε να ασχοληθείτε με το πρόβλημα, καθώς αν το απόστημα παραμεληθεί μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, να απλωθεί στην γύρω περιοχή και να οδηγήσει σε σήψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Αν υπάρξουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές μπορεί να οδηγήσουν σε τμηματική καταστροφή του πρωκτικού σφιγκτήρα ή και πρωκτική σήψη και σ’ αυτή την περίπτωση η κολοστομία (παρά φύσιν έδρα) είναι μονόδρομος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει