Τι κάνει η σαλμονέλα στο ανθρώπινο σώμα;

Όταν σαλμονέλα μολύνει το σώμα, επηρεάζει συνήθως τα έντερα και προκαλεί πυρετό, εμετό και άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα συχνά μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τροφικές λοιμώξεις. Η λοίμωξη συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα βακτήρια της σαλμονέλας στις επιφάνειες της κουζίνας, τα αυγά, τα ακατέργαστα κρέατα, τα περιττώματα των ζώων, το έδαφος και το νερό.

Ο πιο κοινός τύπος της σαλμονέλας που μολύνει ανθρώπους είναι γνωστή ως μη τυφική (nontyphoidal) σαλμονέλα, που προκαλείται από τις αγελάδες, τα κοτόπουλα και τα ερπετά. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, έμετο, ναυτία, πυρετό, κεφαλαλγία και διάρροια.

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε τρεις ημέρες από τη μόλυνση και περνούν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, όταν τα βακτήρια σαλμονέλας προκαλέσουν τυφοειδή πυρετό, τότε το ήπαρ και η σπλήνα μπορεί να διογκωθούν την δεύτερη εβδομάδα και να εμφανιστεί ένα διακριτικό δερματικό εξάνθημα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατόν η μόλυνση να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα.

Δεν αρρωσταίνει κάθε άνθρωπος που θα καταπιεί τα βακτήρια της σαλμονέλας, ωστόσο τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση και μπορούν να αρρωστήσουν. Η σαλμονέλα προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως επίσης και σε εκείνους που παίρνουν φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου, κάνουν χρήση ναρκωτικών, ή παίρνουν φάρμακα για χρόνια καταστολή των οξέων του στομάχου, καθώς και σε εκείνους που έχουν δρεπανοκυτταρική νόσο.

Η θεραπεία σ’ αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνει αντιβιοτικά, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της σαλμονέλας και σε άλλα μέρη του σώματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει