Τι μπορεί να περιμένει κάποιος μετά το botox;

Μετά τη θεραπεία με botox, αυτό που μπορεί να αισθανθεί κάποιος είναι μια δευτερεύουσα ενόχληση, παρόμοια με εκείνη που αισθάνεται όταν τον δαγκώσει ένα έντομο.

Μικρές κόκκινες κηλίδες ή κάποιο μικρό πρήξιμο μπορεί να εμφανιστούν στο σημείο της ένεσης, ωστόσο αυτές οι παρενέργειες συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες. Οσοι κάνουν ενέσεις botox θα πρέπει να πάρουν οδηγίες για την μετέπειτα φροντίδα τους από έναν γιατρό. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτές οι οδηγίες περιλαμβάνουν την αποφυγή της επαφής με την περιοχή της ένεσης και την ανάπαυση μίας ημέρας, αν χρειαστεί.

Το botox είναι μια τοξίνη αλλαντίασης που εγχέεται σε ομάδες μυών στο πρόσωπο και το μέτωπο. Οι μύες προσωρινά παραλύουν και χαλαρώνουν με αποτέλεσμα την πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων. Πολλά άτομα επιλέγουν το botox επειδή είναι μια μη χειρουργική εναλλακτική λύση για το λίφτινγκ ή την πλαστική χειρουργική. Μετά το botox δεν χρειάζεται τύλιγμα με επιδέσμους, όπως στο λίφτινγκ, ούτε απαιτείται ιδιαίτερη επιπλέον φροντίδα και το γεγονός αυτό το καθιστά έναν εύκολο τρόπο καταπολέμησης των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού. Επιπλέον, είναι ασύγκριτα πιο μικρό το κόστος. Είναι μια προσωρινή θεραπεία, με αποτελέσματα που διαρκούν για μερικούς μήνες ή μέχρι και ένα χρόνο, ανάλογα με το άτομο.

Μια λεπτή βελόνα χρησιμοποιείται για την έγχυση botox κάτω από το δέρμα και σε συγκεκριμένες ομάδες μυών. Δεδομένου ότι η θεραπεία χορηγείται μέσω ένεσης, μπορεί να υπάρξει κάποια ελαφρά ερυθρότητα ή οίδημα. Για τους περισσότερους ανθρώπους το σημείο της ένεσης θα μοιάζει με μικρή κόκκινη κουκίδα ή δάγκωμα από έντομο, που θα εξασθενήσει μέσα σε λίγες ώρες. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφύγουν να φορέσουν καλλυντικά για μία ημέρα, έτσι ώστε αν το δέρμα είναι ερεθισμένο μετά τη θεραπεία με το botox, η χρήση καλλυντικών να γίνει μόνο αφού ο ερεθισμός υποχωρήσει.

Φυσικά, υπάρχουν και κίνδυνοι. Είναι σπάνιο μεν, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί να έχει κάποιος μια αλλεργική αντίδραση στο botox. Επίσης, επειδή μουδιάζει τους μύες, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση έκπληξης στο πρόσωπο ή να φαίνεται κάποιος σα να έχει μόνιμο συνοφρύωμα. Ωστόσο, επειδή η θεραπεία είναι προσωρινή, αυτού του είδους οι ενοχλήσεις δεν διαρκούν πολύ.

Οσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά, ωστόσο, βρίσκονται σε κίνδυνο για μια ανεπιθύμητη αντίδραση. Οποιος παίρνει αντιβιοτικό συνιστάται να συζητήσει με το γιατρό του πριν από την ένεση. Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν καλό είναι να αναβάλλουν τις ενέσεις botox, μέχρις ότου τα μικρά τους δεν εξαρτώνται πλέον από τις ίδιες για τη διατροφή τους.

Οι αντιγηραντικές θεραπείες όπως το botox προσφέρονται σε ιδιωτικά ιατρεία ή σε εξειδικευμένα κέντρα. Οι περισσότερες θεραπείες διαρκούν λιγότερο από 10 λεπτά για να ολοκληρωθούν και στη συνέχεια το άτομο μπορεί να συνεχίσει τις συνήθεις δραστηριότητές του. Εννοείται πως στη συνέχεια θα ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες φροντίδας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία και να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα. Το botox μπορεί να εγχυθεί εκτός από γιατρό και από κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας, υπό την επίβλεψη γιατρού.

Εκείνο που θα πρέπει να έχει κανείς υπόψιν είναι πως το botox δεν είναι μόνιμη θεραπεία. Μετά το botox και αφού υποχωρήσει το πρήξιμο, τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν για μήνες, ωστόσο οι θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν συχνά, κάθε τρεις ή τρεις μήνες αν καταστεί αναγκαίο. Αν οι θεραπείες δεν ακολουθούνται με συνέπεια, τότε τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν περίπου τέσσερις έως έξι μήνες μετά τις ενέσεις. Εάν οι θεραπείες διακοπούν, τότε οι ρυτίδες και οι γραμμές σταδιακά επανεμφανίζονται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει