Πιθανές αιτίες δυσκαμψίας ποδιών

Η δυσκαμψία, ο πόνος στα πόδια, στα δάκτυλα των ποδιών ή τους αστραγάλους, μπορεί να είναι ενδεικτικός για αρκετές διαφορετικές προοδευτικές, χρόνιες καταστάσεις.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφθεί κανείς πως το πόδι περιέχει 26 οστά, 33 αρθρώσεις και περισσότερους από 100 μυς, τένοντες και συνδέσμους. Αυτή η σύνθετη δομή είναι η πηγή της ισορροπίας και της κινητικότητας και η δυσκαμψία των ποδιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Στο ίδιο πνεύμα, προβλήματα ή ασθένειες σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να προκαλέσουν δυσκαμψία στα πόδια.

Η αρθρίτιδα, είτε οστεοαρθρίτιδα είτε ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να είναι η αιτία της δυσκαμψίας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη αρθριτική ασθένεια, η οποία περιλαμβάνει μια σταδιακή συμπύκνωση και εκφύλιση του χόνδρου που εμποδίζει τις αρθρώσεις του σώματος. Η δυσκαμψία είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της άρθρωσης στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Αυτή η άρθρωση -γνωστή ως  μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση- γίνεται δύσκαμπτη και δυσκίνητη. Αν απουσιάζει η κανονική  κάμψη και το λύγισμα του μεγάλου δακτύλου, τότε θα χρειαστεί να αλλάξει ο τρόπος βαδίσματος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει την κατάρρευση της αψίδας του ποδιού, οδηγώντας σε πόνο και δυσκαμψία. Αυτή η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει κάλους, κότσια και πόνο στα πέλματα των ποδιών. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε οστό στο πόδι, καθώς και απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης του αστραγάλου.

Μια πολύ πιο σπάνια αιτία της δυσκαμψίας των ποδιών είναι μια ρευματική ασθένεια γνωστή ως σκληροδερμία. Αυτή η ασθένεια προκαλεί πάχυνση του δέρματος στα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια. Η πάχυνση σφίγγει το δέρμα και προκαλεί άκαμπτη αίσθηση. Η σκληροδερμία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ ασυνήθιστο.

Ενας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη δυσκαμψία των ποδιών είναι οι τραυματισμοί και τα ακατάλληλα υποδήματα. Μια γυναίκα που έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα ψηλά τακούνια, εμφανίζει πολλές φορές συρρίκνωση του αχίλλειου τένοντα. Μπορεί να εμφανιστεί δυσκαμψία και πόνος, αν ξαφνικά επανέλθει σε επίπεδα παπούτσια ή περπατήσει ξυπόλυτη. Τα ψηλά τακούνια είναι επίσης μερικές φορές υπεύθυνα για την δημιουργία ουλών και κάλων στο συνδετικό ιστό του πέλματος του ποδιού, προκαλώντας μια οδυνηρή δυσκαμψία. Αυτά τα σύνδρομα μπορούν να αντιμετωπιστούν και, συνήθως, να διορθωθούν, από έναν ορθοπεδικό ή έναν ρευματολόγο.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται τα πόδια τους δύσκαμπτα μετά από το πρωινό ξύπνημα. Αυτό είναι συνηθισμένο όσο προχωρά η ηλικία ή σε ήπιες μορφές αρθρίτιδας και το συναίσθημα αυτό συνήθως φεύγει όταν το άτομο αρχίζει να κινείται.

Οι αρθρώσεις ενός ατόμου μεγαλύτερου σε ηλικία, συνήθως στερούνται του χόνδρου και του υγρού που λιπαίνει τις αρθρώσεις. H άρθρωση λιπαίνεται όταν αυξάνεται η κίνηση και στην περίπτωση αυτή μειώνεται η δυσκαμψία των ποδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει