Τι μπορεί να προκαλέσει η ασπιρίνη στο στομάχι

Είναι αλήθεια πως το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κανείς όταν αισθανθεί κάποιο πόνο, είναι να πάρει μια ασπιρίνη για να ανακουφιστεί. Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο παλιά, γνωστά και δοκιμασμένα φάρμακα.

Ωστόσο, αν και πολλοί άνθρωποι μπορούν να πάρουν ασπιρίνη χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, το συγκεκριμένο φάρμακο δημιουργεί ορισμένους κινδύνους για κάποιους άλλους, ιδιαίτερα αν έχουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε καθημερινή χρήση-θεραπεία με ασπιρίνη, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, ώστε να περιορίσετε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για το στομάχι σας.

Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πιθανές παρενέργειες, αλλά η πλειοψηφία των παρενεργειών αυτών συνδέεται με το στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα. Η ασπιρίνη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ολα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο στομάχι. Μερικά από τα συμπτώματα γαστρεντερικής δυσφορίας που σχετίζονται με την ασπιρίνη περιλαμβάνουν ναυτία, αίσθημα καύσου, πόνο στο στομάχι, ακόμα και εμετό.

Αιμορραγία στο στομάχι

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες κατά τη λήψη ασπιρίνης, ειδικά αν κανείς την καταναλώνει τακτικά, είναι ο κίνδυνος για αιμορραγία στο στομάχι. Ευρήματα από την έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 στο περιοδικό Circulation, αποκάλυψαν πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά θεραπεία με χαμηλή δόση ασπιρίνης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για αιμορραγία στο στομάχι από εκείνους που δεν λαμβάνουν το φάρμακο. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος -τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερος- σε ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη (Plavix), ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Πεπτικά έλκη

Η ασπιρίνη μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στο σχηματισμό των πεπτικών ελκών. Πρόκειται για πληγές που αναπτύσσονται στο στομάχι ή στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, στο δωδεκαδάκτυλο. Τα έλκη μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό γαστρεντερικό ερεθισμό και δυσφορία, με το κοιλιακό άλγος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Ναυτία, εμετός, φούσκωμα και απώλεια της όρεξης είναι πιθανές παρενέργειες επίσης. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα -συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του πόνου στο στομάχι- μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά μιας οξείας υπερδοσολογίας ασπιρίνης, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Προφυλάξεις

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε ασπιρίνη με γάλα ή τροφή, ώστε να σας βοηθήσει να μειώσετε κάθε πιθανό ερεθισμό του στομάχου. Αν έχετε ήδη ορισμένες προϋποθέσεις για γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να μην είστε σε θέση να λαμβάνετε ασπιρίνη.

Η ουρική αρθρίτιδα, το άσθμα και η αναιμία είναι άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να καταστήσουν την ασπιρίνη επικίνδυνη για εσάς. Η χρήση του αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αιμορραγία του στομάχου. Ορισμένα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κίνδυνο αιμορραγίας, γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, πριν επιχειρήσετε να πάρετε μια ασπιρίνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει