Σεξ μετά από καρδιακή προσβολή: Τι πρέπει να ξέρετε

Μετά από μία καρδιακή προσβολή, ο γιατρός είναι πιθανό να σας συμβουλέψει για το είδος της δραστηριότητας, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχετε για να δυναμώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ περπατάτε για να πάρει μια ιδέα για το πώς τα πηγαίνει η καρδιά σας με την άσκηση. Με βάση αυτές τις δοκιμές θα σάς δώσει ένα πρόγραμμα άσκησης για το σπίτι.

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι από το νοσοκομείο, είναι σημαντικό να δώσετε στον κατεστραμμένο μυ τον χρόνο να επουλωθεί και να σχηματιστεί ο ουλώδης ιστός. Γενικά, η διαδικασία αυτή πρέπει να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική σωματική ή συναισθηματική πίεση. Μετά από τις έξι εβδομάδες, ο ουλώδης ιστός θα είναι αρκετά ισχυρός, ώστε να αντιμετωπίσετε μια μέτρια δουλειά.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν μια εύκολη άσκηση, όπως το περπάτημα για πέντε λεπτά τέσσερις φορές την ημέρα. Κάθε μέρα μπορείτε να προσθέσετε δύο ακόμα λεπτά. Οσο περισσότερο περπατάτε, τόσο περισσότερο μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των φορών που θα πάτε μια βόλτα, καθώς το ζητούμενο είναι να βγείτε μία φορά την ημέρα και να περπατήσετε για 30 λεπτά.

Τα 30 λεπτά είναι κάτι σαν ορόσημο για κάποιον που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή. Μετά απ’ αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε την ένταση του περπατήματος για τρία με πέντε λεπτά κάθε φορά. Τελικά μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλα είδη άσκησης, όπως το να χρησιμοποιήσετε ένα ποδήλατο γυμναστικής.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη υποστήριξη και πολύ υλικό αναφοράς γύρω από την επανάληψη της σωματικής άσκησης μετά από μια καρδιακή προσβολή, αντίθετα πολύ λίγα είναι όσα λέγονται για ένα άλλο σημαντικό θέμα: Την επανάληψη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Πολλοί ασθενείς αναζητούν καθοδήγηση σ’ αυτό το θέμα, αλλά οι γιατροί δεν φέρνουν πάντα το θέμα στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των πρώτων ραντεβού.

Ομως, η σεξουαλική σχέση με τον/την σύντροφό σας είναι σημαντική, με τη διαφορά ότι τώρα, μετά την καρδιακή προσβολή πολλοί είναι αυτοί που δικαιολογημένα ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτής της δραστηριότητας στην καρδιά τους.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το επιστημονικό έντυπο European Heart Journal κυκλοφόρησαν μια έκθεση στην οποία ζητούν από τους επαγγελματίες υγείας για την καρδιά να συμβουλεύουν τους ασθενείς που έχουν περάσει καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο για το πώς να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Αυτή είναι η πρώτη επιστημονική εργασία που προσφέρει καθοδήγηση στους ασθενείς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κυρίως τον κοινό φόβο ότι η συμμετοχή τους στο σεξ, θα μπορούσε να τούς προκαλέσει μια άλλη καρδιακή προσβολή.

Η έκθεση αναφέρει ότι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να χτίσουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση για την προσθήκη της σεξουαλικής δραστηριότητας και πάλι πίσω στη ζωή των ασθενών με καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν συστάσεις σχετικά με τις θέσεις που είναι λιγότερο αγχωτικές για την καρδιά, συμβουλές για το πώς να είναι οικείοι χωρίς να κάνουν πράγματα που θα απαιτήσουν ιδιαίτερη επιβάρυνση της καρδιάς, καθώς και για το πότε θα πρέπει να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές συνιστούν ότι οι χρονικοί περιορισμοί και η αμηχανία δεν θα πρέπει να κρατήσουν τους γιατρούς από το να μιλάνε για το θέμα αυτό, το οποίο είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική υγεία της καρδιάς ενός ασθενή. Αν είστε εσείς ο ασθενής, μην κρατάτε μέσα σας την αίσθηση ανησυχίας για το αν η καρδιά σας μπορεί να διαχειριστεί ή όχι τη σεξουαλική δραστηριότητα. Συζητήστε τους φόβους σας με τον γιατρό σας, ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα με κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει