Tι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα που περιμένει δίδυμα;

Οταν μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος σε δίδυμα, μπορεί να αισθάνεται πως η ζωή της είναι συναρπαστική. Οι τρέχουσες στατιστικές λένε πως αυτό μπορεί να συμβεί περίπου στο 41% των γονιών.

Αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο που έχει διπλασιαστεί από τις προηγούμενες γενιές. Στο ποσοστό αυτό ενσωματώνονται επίσης τα τρίδυμα, ή τα τετράδυμα. Τα μη ταυτόσημα δίδυμα που ονομάζονται διζυγωτικά δίδυμα έχουν το καθένα τον δικό του πλακούντα. Στην εναλλακτική λύση τα πανομοιότυπα δίδυμα προέρχονται από το ίδιο ωάριο που χωρίζει και δημιουργεί δύο μωρά που μπορούν να μοιραστούν τον ίδιο πλακούντα.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι έγκυος σε δίδυμα, προτού αυτό αποδειχτεί με το υπερηχογράφημα. Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη από το συνηθισμένο κοιλιακή χώρα δεν συνιστά από μόνη της σημάδι ότι υπάρχουν δίδυμα στη μήτρα, μπορεί να είναι σίγουρα ένας παράγοντας. Οι γιατροί θα εξετάσουν επίσης το μέγεθος της μήτρας. Αν είναι μεγαλύτερο από το κανονικό και με βάση την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, μπορεί επίσης να αποτελεί ένα δεύτερο σημάδι. Επιπλέον, αν η γυναίκα έχει ενισχυμένα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως ακραίες πρωινές αδιαθεσίες, οίδημα ή δυσπεψία, μπορεί να υπάρχουν δίδυμα.

Ενα από τα πιο αποκαλυπτικά σημάδια ότι μια γυναίκα πρόκειται να φέρει στον κόσμο δίδυμα, είναι αν ο γιατρός μπορεί να ακούσει δύο διαφορετικούς καρδιακούς παλμούς.

Δεν υπάρχουν παράγοντες που θα αυξήσουν την πιθανότητα μια γυναίκα να έχει δύο πανομοιότυπα δίδυμα. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που θα δώσουν μεγαλύτερες πιθανότητες μια γυναίκα να έχει δίδυμα. Το οικογενειακό ιστορικό από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διζυγωτικών διδύμων. Επίσης, οι γυναίκες άνω των 35 ετών και οι γυναίκες που έχουν συμμετάσχει σε θεραπείες γονιμότητας και κάνουν εξωσωματικές είναι πιο πιθανό να έχουν δίδυμα.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός των διδύμων είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σήμερα, κυρίως λόγω της δυνατότητας των υπερήχων. Δεδομένης της γνώσης πριν από τον τοκετό πως η γυναίκα είναι έγκυος σε δίδυμα καθιστά πιο εύκολο για την ίδια να λάβει προφυλάξεις για τη μείωση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αναιμία, υπέρταση ή πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τη μήτρα. Εννοείται πως στην περίπτωση των διδύμων, απαιτείται και έξτρα ιατρική φροντίδα. Για παράδειγμα μια γυναίκα που περιμένει μόνο ένα μωρό δεν χρειάζεται να επισκέπτεται το γιατρό τόσο συχνά όσο μια γυναίκα που περιμένει δίδυμα. Ουσιαστικά, αν μια γυναίκα περιμένει δίδυμα θα πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό της κάθε δεύτερη εβδομάδα, αρχίζοντας στις 20 εβδομάδες της κύησης και κάθε εβδομάδα από τις 30 εβδομάδες.

Μια γυναίκα που είναι έγκυος σε δίδυμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην διατροφή που θα πρέπει να είναι άριστη. Τα δίδυμα που τρέφονται καλά μπορούν εύκολα να ζυγίζουν 2,7-3,2 κιλά αντί για 2,3 κιλά κατά τον τοκετό. Για κάθε επιπλέον παιδί αυξάνονται οι διατροφικές απαιτήσεις για τη μητέρα. Ως εκ τούτου, κάποια γυναίκα που περιμένει δίδυμα θα πρέπει να καταναλώνει 300 επιπλέον θερμίδες, μία επιπλέον δόση πρωτεΐνης, μια επιπλέον μερίδα ασβεστίου και μία επιπλέον μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως απ’ ό,τι μία γυναίκα που περιμένει μόνο ένα παιδί. Επίσης, η προγεννητική βιταμίνη και το συμπλήρωμα σιδήρου θα πρέπει να λαμβάνονται σε τακτική βάση.

Ενα επιπλέον μωρό σημαίνει και επιπλέον αύξηση σωματικού βάρους. Στις περισσότερες γυναίκες που περιμένουν δίδυμα συνιστάται να μην πάρουν πάνω από 20,5-23 κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση του σωματικού βάρους αναλύεται σε περίπου 450 γραμμάρια την εβδομάδα για τις πρώτες 20 εβδομάδες κύησης και 680 γραμμάρια ανά εβδομάδα για τις επόμενες 20 εβδομάδες κύησης.

Επιπρόσθετα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να υπάρξει έξτρα βοήθεια για την έγκυο, καθώς και ξεκούραση. Το σώμα θα πρέπει να εργάζεται δύο φορές σκληρότερα για να αναπτυχθούν τα μωρά. Μερικές φορές συνιστάται ξεκούραση στο κρεβάτι ή μια πρόωρη άδεια από την εργασία. Μια διπλή άφιξη είναι μια αξέχαστη εμπειρία και με δεδομένη τη γνώση του ότι μια γυναίκα ξέρει τι θα περιμένει, μπορεί με την κατάλληλη φροντίδα να την κάνει και μια εμπειρία που θα την ανταμείψει ολοκληρωτικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει