Το άγχος που μοιράζονται τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους

Οι μελέτες που γίνονται για το άγχος και τις επιπτώσεις του στην υγεία, κατά κανόνα επικεντρώνονται στις ανησυχίες του ατόμου: Τα χρήματα, την αγάπη, την υγεία και την εργασία.

Τι γίνεται, όμως, όταν το άγχος είναι κοινό ανάμεσα σε δύο άτομα του ιδίου φύλου που βρίσκονται σε σχέση;

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας και Ισότητας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, υπό τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Allen LeBlanc, που μελετά πώς το στρες επηρεάζει και στιγματίζει τα άτομα που αποτελούν μειονότητες στην κοινωνία, βρήκε πως τα επίπεδα του στρες μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών επηρεάζουν τη γενική τους υγεία. Ο LeBlanc ισχυρίζεται πως οι επιπτώσεις στην υγεία των ζευγαριών αυτών μπορούν να γίνουν κατανοητές ως επιπτώσεις που διαφέρουν από το ατομικό στρες και εμπίπτουν σε ένα νέο πλαίσιο.

«Παραδοσιακά η έρευνα έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην ατομική εμπειρία του άγχους, το οποίο σαφώς και είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το κοινωνικό πλαίσιο. Αναπτύξαμε λοιπόν έναν νέο τρόπο μέτρησης της τάσης αυτής σε επίπεδο ζευγαριών», λέει ο LeBlanc και εξηγεί:

«Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεται ατομικό άγχος αν κρύβει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό από τους άλλους, φοβούμενος τυχόν διακρίσεις στο χώρο εργασίας του ή την απόρριψή του από την οικογένειά του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει το ομοφυλόφιλο ζευγάρι σε αυξημένα επίπεδα άγχους, αν ζητήσει από τον σύντροφό του να κρύψουν τη σχέση τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες προκλήσεις που αφορούν, τόσο τους ίδιους τους άνδρες, όσο και το επίπεδο της σχέσης τους».

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Marriage and Family ο LeBlanc υποστηρίζει πως οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες που προέρχονται από το πλαίσιο των ερωτικών σχέσεων, καθώς και πως οι μελέτες αυτές θα προωθήσουν το σύνολο του τομέα έρευνας πάνω στο στρες.

«Οι σχέσεις δεν είναι από τη φύση τους προβληματικές. Ένα σημαντικό μέρος τους επικεντρώνεται σε ό,τι είναι χρήσιμο ή θετικό για την ίδια τη σχέση. Υπάρχει μια μακροχρόνια φιλοσοφία για παράδειγμα που υποδεικνύει πως οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία από εκείνους που δεν είναι. Όμως, οι σχέσεις αποτελούν επίσης και πηγή άγχους και πρέπει να είμαστε σε θέση να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό», λέει ο LeBlanc.

Χρησιμοποιώντας το νέο πλαίσιο, προκειμένου να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το στρες σε ένα ζευγάρι, ο LeBlanc και η ομάδα του σχεδίασαν τη μελέτη για τη μέτρηση τόσο του ατομικού άγχους, όσο και του άγχους στο ζευγάρι. Ένα χρόνο αργότερα πρόκειται να ολοκληρωθεί μια δεύτερη έρευνα με στόχο την αξιολόγηση της εμπειρίας του άγχους και τις αλλαγές που προκαλεί στην υγεία με την πάροδο του χρόνου, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει στην ποιότητα μιας σχέσης. Τα στοιχεία της έρευνας αυτής θα επιτρέψουν στους ερευνητές να δοκιμάσουν μια νέα θεωρία για τη σχέση του άγχους και της υγείας σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια και να τούς βοηθήσουν να αναγνωρίσουν το είδος του στρες που είναι μεγαλύτερο για αυτά τα ζευγάρια.

Σύμφωνα με τον LeBlanc μπορεί η παρούσα μελέτη να εστιάζει στο άγχος των ζευγαριών του ιδίου φύλου, ωστόσο η κεντρική ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ζευγάρια που βιώνουν το στρες ως μειονότητες, όπως για παράδειγμα τα διαφυλετικά ζευγάρια ή τα ζευγάρια που έχουν διαφορετικές θρησκείες ή ακόμα και τα ζευγάρια που ο ένας έχει σημαντική διαφορά ηλικίας από τον άλλο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει