Το ανδρικό «χάπι» θα πρέπει να… περιμένει!

Η παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής σπέρματος είναι αδύνατο να επιτευχθεί με την ορμονική αντισύλληψη των ανδρών, μέσω της τεστοστερόνης, όπως δείχνουν νέες έρευνες που έγιναν σε μοντέλα ποντικών.

Φαίνεται πως το ανδρικό χάπι δεν μπορεί να γίνει άμεσα πραγματικότητα, καθώς στις δοκιμές που έγιναν, στάθηκε αδύνατο να σταματήσει η παραγωγή ή η απελευθέρωση του σπέρματος, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The FASEB Journal.

Η μέθοδος αφορούσε την πρόσληψη από το στόμα μίας αρσενικής αντισυλληπτικής ορμόνης που, όμως, δεν  μπόρεσε να ανακόψει την σπερματογένεση.

«Η έρευνά μας σε ποντίκια εξηγεί γιατί η ανδρική ορμονική αντισύλληψη δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο αναμενόταν και παρέχει ενδείξεις για το πώς να βελτιωθεί η μέθοδος», τόνισε ο δρ Ilpo Huhtaniemi, ερευνητής του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι επιστήμονες απέδειξαν σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, πως η προσέγγιση αρσενικής αντισύλληψης μέσω τεστοστερόνης έχει ένα εγγενές πρόβλημα, καθώς δεν σταματά η σπερματογένεση. Βρήκαν πως η χορήγηση αυξανόμενων δόσεων της τεστοστερόνης σε άγονα μεταλλαγμένα ποντίκια επέτρεπε την επιστροφή της σεξουαλικής λειτουργίας σε μια συγκεκριμένη δόση, όπως αναμενόταν. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν πως επέστρεψε επίσης και η σπερματογένεση, στη συγκεκριμένη δόση.

Αυτό δείχνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει μια εφάπαξ δόση τεστοστερόνης που να επιτρέπει την σεξουαλική λειτουργία και την καταστολή της έκκρισης των γοναδοτροπινών της υπόφυσης, αλλά που να μην κινεί την παραγωγή σπέρματος.

«Από τότε που αναπτύχθηκε το αντισυλληπτικό χάπι για τις γυναίκες, είχαμε κατά νου τη δημιουργία και ενός ισοδύναμου χαπιού για τους άνδρες. Αυτή η έκθεση δείχνει πως ίσως τελικά θα πρέπει να καταλήξουμε στο τέλος της χορήγησης τεστοστερόνης για να πετύχουμε αυτό το σκοπό», λέει ο Gerald Weissmann, αρχισυντάκτης του περιοδικού Τhe FASEB Journal.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει