Το botox στη μάχη κατά του καρκίνου του στομάχου

Μια εκπληκτική ανακάλυψη στην έρευνα για τον καρκίνο έκανε διεθνής ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με την οποία το botox μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση για τη χημειοθεραπεία σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του στομάχου.

Το botox, περισσότερο γνωστό ως θεραπεία ομορφιάς, μπορεί να αποτελέσει μια φθηνή, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία κατά του καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητές από τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Η διεθνής ομάδα μελέτησε το ρόλο του νευρικού συστήματος στον καρκίνο και βρήκε πως το πνευμονογαστρικό νεύρο συμβάλλει στην ανάπτυξη των γαστρικών όγκων μέσω της απελευθέρωσης ενός νευροδιαβιβαστή.

Προκειμένου να περιορίσει την ανάπτυξη του όγκου, η ομάδα άρχισε να δοκιμάζει μεθόδους που απέτρεπαν το νεύρο από το να σηματοδοτήσει τον όγκο.

«Βρήκαμε πως με την αφαίρεση του νεύρου, τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα του όγκου καταστέλλονταν, οδηγώντας στη θεραπεία του καρκίνου», λέει ο καθηγητής Duan Chen, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Η ομάδα δοκίμασε τέσσερις μεθόδους, για να περιορίσει τις συνδέσεις μεταξύ του νεύρου και του όγκου.

Αυτές ήταν:

• Διατομή του γαστρικού πνευμονογαστρικού νεύρου (βαγοτομή)

• Χορήγηση μιας τοπικής ένεσης botox, για να εμποδίσει την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή από το πνευμονογαστρικό νεύρο

• Χορήγηση φαρμάκου για να μπλοκάρει τον υποδοχέα του νευροδιαβιβαστή

• Εξουδετέρωση του γονιδίου του υποδοχέα

Και οι τέσσερις διαδικασίες ήταν επιτυχείς στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου. Αλλά οι πιο αποτελεσματικές ήταν η βαγοτομή και το botox.

«Η διαπίστωση ότι το botox ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό, υπήρξε ιδιαίτερα συναρπαστική. Πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπεία είναι μια καλή θεραπεία, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά και να στοχεύσει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα», τόνισε ο καθηγητής Chen.

Ενα επιπρόσθετο όφελος της θεραπείας με το botox είναι ότι απαιτεί να παραμείνει ο ασθενής μόλις λίγες ώρες στο νοσοκομείο.

Πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει το botox ως εργαλείο αποκοπής της σύνδεσης ανάμεσα στον όγκο και τα νεύρα;

«Βρήκαμε ότι ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη ήταν ο πρωταρχικός μεσολαβητής της ανάπτυξης του όγκου και το botox είναι γνωστό ότι μπλοκάρει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης από τις νευρικές απολήξεις. Ετσι, άλλωστε, παραλύει τους μύες του προσώπου. Χρησιμοποιώντας το botox στην γαστρεντερολογία, μπορούμε να χαλαρώσουμε τους σφιγκτήρες στον οισοφάγο και το στομάχι, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να μειώσει την ανάπτυξη του διευρυμένου προστάτη στους άνδρες, επομένως υπήρξε ένα ιστορικό προσέγγισης “χημικής απονεύρωσης”», λέει ο Τimothy C. Wang, καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Το botox είναι λιγότερο δαπανηρό και λιγότερο τοξικό από ό,τι πιο καθιερωμένες θεραπείες του καρκίνου, με σχεδόν καθόλου παρενέργειες.

Παρόλα αυτά για τους περισσότερους ασθενείς οι ερευνητές προτείνουν ως καλύτερη θεραπεία τη βαγοτομή σε συνδυασμό με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η απώλεια εισόδου από το νεύρο κάνει τον καρκίνο περισσότερο ευάλωτο και ενισχύει το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας.

Το botox, ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόσθετη θεραπεία για τους ασθενείς που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στη χημειοθεραπεία ή που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία. Επίσης είναι επωφελής θεραπεία για ασθενείς των οποίων ο καρκίνος στο στομάχι θεωρείται ότι δεν μπορεί να αντέξει χειρουργική επέμβαση.

«Η σύνδεση ανάμεσα στο νεύρο και την ανάπτυξη του όγκου είναι πιθανό να ισχύει και σε άλλους συμπαγείς όγκους, όπως ο καρκίνος του προστάτη, αλλά χρειάζονται κι άλλες μελέτες, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι τα ακριβή νεύρα που εμπλέκονται, καθώς είναι πιθανό να ποικίλουν από όργανο σε όργανο και από όγκο σε όγκο», καταλήγουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει