Το «καφέ λίπος» μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα καφέ λίπους στο σώμα τους έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη ή να γίνουν παχύσαρκοι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Galveston στο Τέξας.

Σε αντίθεση με το λευκό λίπος, το οποίο μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καφέ λίπος βελτιώνει πραγματικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και επιταχύνει το μεταβολισμό καύσης του λίπους.

«Αυτή είναι μια καλή είδηση για τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα. Είναι γενικότερα μεγάλη είδηση για τα άτομα που παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και έχουν διαβήτη και δείχνει πως το καφέ λίπος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός αντι-διαβητικός ιστός», λέει ο Ελληνας καθηγητής Διαιτολογίας, Διατροφολογίας και Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Galveston του Τέξας, Λάμπρος Συντώσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το καφέ λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Κατά τη διεξαγωγή της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Diabetes, οι ερευνητές συνέκριναν την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (REE), τη χρήση του σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μια ομάδα υγιών ανδρών με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα καφέ λίπους.

Οι άνδρες εκτέθηκαν είτε σε φυσιολογικές, είτε σε ελαφρώς χαμηλές θερμοκρασίες για πέντε έως οκτώ ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και αναπνοής, για να παρακολουθήσουν τις αλλαγές των ορμονών τους, το σάκχαρο στο αίμα τους και τα επίπεδα της ινσουλίνης τους. Παρακολούθησαν, επίσης, ολόκληρο το σώμα τους, την κατανάλωση οξυγόνου και τα ποσοστά παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.

Ελήφθησαν τέλος δείγματα λευκού λιπώδους ιστού. Οι ερευνητές εξέτασαν αυτά τα δείγματα για τυχόν διαφορές στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, καθώς και την έκφραση των γονιδίων.

Η μελέτη αποκάλυψε πως όταν το καφέ λίπος εκτεθεί σε ελαφρώς χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας και ο οργανισμός να κάψει θερμίδες.

«Δείξαμε ότι η έκθεση σε ήπιο κρύο ανέβασε την συνολική ενεργειακή δαπάνη του σώματος, αύξησε την απομάκρυνση της γλυκόζης (του σακχάρου στο αίμα) από την κυκλοφορία και βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα που είχαν σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως το καφέ λίπος μπορεί να λειτουργήσει ως ένας παράγοντας αποτρεπτικός της παχυσαρκίας και του διαβητικού ιστού στους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συντώσης.

Διαβάστε επίσης:

• Μετατροπή του «κακού» λίπους σε καλό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει