To πρόχειρο φαγητό συνδέεται άμεσα με την τεμπελιά

Η συνεχής κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και η παχυσαρκία κάνει τους ανθρώπους περισσότερο κουρασμένους και ανενεργούς, αναφέρει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει κάποια στιγμή ένα αίσθημα τεμπελιάς μετά από ένα μεγάλο γεύμα, τα νέα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το junk food μπορεί να οδηγήσει σε τεμπελιά, ενώ το ίδιο κάνει και η παχυσαρκία, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύαμε μέχρι τώρα, ότι είναι δηλαδή η τεμπελιά που οδηγεί στην παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Physiology and Behavior.

Η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους, των οποίων τα φυσιολογικά συστήματα είναι παρόμοια με αυτά του ανθρώπου. Οι ερευνητές τοποθέτησαν τους αρουραίους σε δύο ομάδες με διαφορετικές δίαιτες και στη συνέχεια τάιζαν τους 32 θηλυκούς αρουραίους με μία από τις δύο δίαιτες για μία περίοδο 6 μηνών.

Η πρώτη ομάδα ακολούθησε τη διατροφή ενός φυσιολογικού αρουραίου με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αλεσμένο καλαμπόκι και ιχθυάλευρα, ενώ η δεύτερη ομάδα τρεφόταν με κατώτερης ποιότητας τρόφιμα, δηλαδή με μεταποιημένη διατροφή που περιείχε πολύ περισσότερη ζάχαρη. Αυτή η δίαιτα υπηρέτησε ως υποκατάστατο μια διατροφή που αντιστοιχούσε στο δικό μας junk food, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παρατηρώντας τις αλλαγές στους αρουραίους για πάνω από 3 μήνες, η ομάδα των ερευνητών είδε πως οι αρουραίοι που κατανάλωναν junk food έγιναν παχύσαρκοι, ενώ η ομάδα που ακολουθούσε διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα παρέμεινε όπως ήταν πριν ξεκινήσει το πείραμα.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως ήταν φυσικό, δεν προκάλεσαν έκπληξη. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια τη δυνατότητα ανταμοιβής με περισσότερο φαγητό ή νερό, απλά και μόνο με το πάτημα ενός μοχλού, διαπίστωσαν πως τα παχύσαρκα ποντίκια χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο διαλείμματος απ’ ό,τι οι αδύνατοι αρουραίοι. Σε μια συνεδρία 30 λεπτών τα παχύσαρκα ποντίκια χρειάστηκαν δύο φορές τα διαλείμματα των αδύνατων αρουραίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Aaron Blaisdell, τόνισε πως τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι από την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να προκύψει λήθαργος.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές άλλαξαν μετά από 6 μήνες τη δίαιτα των δύο ομάδων. Αυτή τη φορά ήταν τα παχύσαρκα ποντίκια που ταΐστηκαν με την πιο θρεπτική διατροφή για 9 ημέρες, ενώ τα αδύνατα ποντίκια ταΐστηκαν με το επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό.

Παρά το γεγονός ότι τώρα έτρωγαν θρεπτική διατροφή, το βάρος των παχύσαρκων αρουραίων δεν βελτιώθηκε, ενώ δεν βελτίωσαν ούτε τις επιδόσεις τους στο έργο του μοχλού. Από την άλλη, όταν οι αδύνατοι ποντικοί ταΐστηκαν με το πρόχειρο φαγητό για 9 ημέρες, το βάρος τους δεν αυξήθηκε αισθητά, ενώ και οι επιδόσεις τους στο μοχλό δεν παρουσίασαν «εκπτώσεις».

Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει πως μια μακροχρόνια τάση να τρώει κανείς πρόχειρο φαγητό (και όχι τυχόν βραχυπρόθεσμες αλλαγές…) μπορεί να κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για την παχυσαρκία και τις γνωστικές διαταραχές, όπως λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά δεν υπογραμμίζουν μόνο τις επιπτώσεις στην υγεία από την παχυσαρκία, αλλά και τις κοινωνικές αντιλήψεις που μπορεί λανθασμένα να αποδίδονται σ’ αυτήν, σύμφωνα με τον Blaisdell:

«Οι υπέρβαροι συχνά στιγματίζονται ως τεμπέληδες και ως άτομα με έλλειψη πειθαρχίας. Ομως, η ερμηνεία των ευρημάτων μας υποδηλώνει πως η ιδέα που συνήθως παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης, ότι οι άνθρωποι παχαίνουν επειδή είναι τεμπέληδες, είναι λανθασμένη. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η παχυσαρκία, της διατροφής συμπεριλαμβανομένης, είναι η αιτία περισσότερο, παρά το αποτέλεσμα της τεμπελιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσθέτει πως «τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν κόπωση ή για να το πούμε διαφορετικά η διατροφή προκαλεί παχυσαρκία, η οποία προκαλεί κόπωση».

Η κακή διατροφή συνδέεται με χρόνιες παθήσεις

Επειδή η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους που έχουν παρόμοιο οργανισμό με τον ανθρώπινο, η ομάδα πιστεύει πως τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Ενα άλλο εύρημα που προκύπτει από τη μελέτη, είναι ότι οι αρουραίοι που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό είχαν έναν μεγάλο αριθμό όγκων στο σώμα τους, μέχρι το τέλος της μελέτης, ενώ εκείνοι που ακολουθούσαν θρεπτική διατροφή είχαν λιγότερους και μικρότερους όγκους.

Η παχυσαρκία, ως γνωστόν, τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία τις τελευταίες δεκαετίες, μεταφέροντας μαζί της μυριάδες συνέπειες για την υγεία, που συνδέονται με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένες μορφές καρκίνου.

«Ζούμε σε ένα περιβάλλον με κακή ποιότητα διατροφής, με επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που είχαν προσαρμοστεί στην ανθρώπινη εξέλιξη, ενώ ακολουθούμε και έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτή είναι η διαφορά που οδηγεί στις χρόνιες παθήσεις που βλέπουμε σήμερα, όπως είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης», καταλήγει ο Blaisdell.

Διαβάστε επίσης:

Είναι τα φασόλια και οι φακές το «κλειδί» για τη χαμηλή χοληστερόλη;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει