Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους διαβητικούς, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από μία κατάσταση που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ουσιαστικά ο σχηματισμός κρυστάλλων που δημιουργούνται από περίσσεια ουρικού οξέος που δεν έχει υποστεί επεξεργασία από τα έντερα και τους νεφρούς. Αυτές οι κρυσταλλικές αποθέσεις τείνουν να συλλέγονται στα πόδια και σε άλλες μεγάλες αρθρώσεις, αφήνοντας τον πάσχοντα σε μια σχεδόν σταθερή κατάσταση πόνου, εκτός εάν συνταγογραφούνται φάρμακα που βοηθούν στην αποβολή αυτών των αποθέσεων.

Η ουρική αρθρίτιδα θεωρήθηκε αρχικά μια ασθένεια του πλούτου, επειδή μόνο εκείνοι που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια διατροφή πλούσια σε πουρίνη, μπορούσαν να την αποκτήσουν.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη είναι μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που συμβάλλουν στην δημιουργία ουρικής αρθρίτιδας. Η προβληματική λειτουργία των νεφρών ή τα κυκλοφορικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι παράγοντες ανάπτυξής της.

Η συνήθης ιατρική συμβουλή για ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα είναι να ξεκινήσουν διατροφή με κατανάλωση πρωτεΐνης που δεν θα υπερβαίνει το 15% την ημέρα. Δεν έχουν όλα τα κρέατα πουρίνη, ωστόσο είναι καλύτερο να περιορίζει κανείς την πρόσληψη πρωτεϊνών παρά να ρισκάρει την πιθανότητα να καταναλώσει τελικά κρέας το οποίο είναι πλούσιο σε πουρίνες.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη είναι τα εντόσθια, οι αντσούγιες, οι σαρδέλες, τα νεφρά, οι καρδιές, το συκώτι, οι ζωμοί κρέατος, το βούτυρο και διάφορα κονσερβοποιημένα θαλασσινά.

Άλλες τροφές που περιέχουν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα πουρίνης είναι το κυνήγι και οι φακές. Αυτά είναι συνήθως τα φαγητά που βρίσκονται σε μια τυπική λίστα απαγόρευσης κατανάλωσης, για τους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα. Άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως ξηροί καρποί θα πρέπει να περιορίζονται σε μία μερίδα την ημέρα.

Όπως και με άλλες περιοριστικές δίαιτες, η κεντρική ιδέα είναι να μειωθεί η ποσότητα μιας ουσίας η οποία δεν μπορεί να γίνει αβλαβής με φυσικό τρόπο, μέσω των διαδικασιών του οργανισμού. Πολλοί υγιείς άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια μεγαλύτερες ποσότητες πλούσιων σε πουρίνη τροφίμων με λίγα προβλήματα.

Εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για απώλεια βάρους συχνά ενθαρρύνονται να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη. Όσο το σώμα συνεχίζει να αποβάλλει την περίσσεια ουρικού οξέος μέσω των νεφρών, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απλώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, αλλά δεν προκαλούν άμεσα αυτή την κατάσταση.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού, είτε πρόκειται για επεξεργασμένους υδατάνθρακες είτε για πουρίνη, είναι σπάνια μια καλή ιδέα από την άποψη της υγείας, αλλά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη θα πρέπει να περιορίζονται σε μια περιστασιακή λιχουδιά και να μην αποτελούν καθημερινό μέρος μιας μέσης διατροφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει