Tρόποι αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας που επηρεάζει τους άνδρες. Συμβαίνει όταν ένας άντρας εκσπερματώνει αμέσως μετά την έναρξη της σεξουαλικής επαφής.

Μπορεί να εκσπερματώσει ακόμα και με την απλή επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων της συντρόφου του. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα το τέλος της σεξουαλικής πράξης πριν ολοκληρώσει η σύντροφός του και το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε μια σχέση.

Ενας τρόπος για τη θεραπεία της πρόωσης εκσπερμάτισης είναι ο άνδρας να «προπονηθεί» να μην εκσπερματώνει γρήγορα κατά τη διάρκεια του αυνανισμού. Υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που μπορεί να διδαχθεί, που τον κατευθύνουν να αυνανίζεται ακριβώς στο σημείο της εκσπερμάτισης, χωρίς όμως να εκσπερματώνει. Αυτές οι μέθοδοι θεωρείται πως βοηθούν τον άνδρα να επιτύχει καλύτερο έλεγχο, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν πάντα για όλους.

Μια παρόμοια μέθοδος απαιτεί τη συμμετοχή της συντρόφου, η οποία σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης κρατά το πέος πιέζοντάς το σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την επιθυμία εκσπερμάτισης. Μπορεί επίσης να επαναληφθεί και να επιμηκύνει το χρόνο της συνουσίας.

Ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η ψυχοθεραπεία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, επειδή τελικά η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να συνδέεται με προβλήματα ντροπής που οδηγούν σε ανεπάρκεια, όταν η εμπειρία επαναλαμβάνεται. Αλλοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται καλύτερα με την επίσκεψη σε έναν γιατρό ειδικό για την επίλυση σεξουαλικών προβλημάτων.

Ακόμα κι αν η επίσκεψη σε ψυχοθεραπευτή ή σε γιατρό ειδικό για θέματα του σεξ δεν είναι η μόνη θεραπεία, μπορεί σε κάθε περίπτωση να φανεί χρήσιμη. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα σε πολλούς άνδρες, που αισθάνονται αδύναμοι να ελέγξουν την εκσπερμάτιση τους και νοιώθουν ενοχές γιατί δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν φαύλο κύκλο, όπου τα αισθήματα ανεπάρκειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς η αποτυχία να αποδώσουν τα αναμενόμενα θα επαναλαμβάνεται. Ετσι μακροπρόθεσμα μπορεί να τους δημιουργηθεί ψυχολογικό πρόβλημα όσον αφορά τον ανδρισμό και την αυτοπεποίθησή τους, επομένως η συζήτηση με έναν ειδικό μόνο βοηθητική μπορεί να είναι.

Κάποιοι επιπλέον τρόποι για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, μπορεί να επιμηκύνουν την σεξουαλική εμπειρία με τον καλύτερο έλεγχο της σεροτονίνης, αλλά κάποια απ’ αυτά έχουν αντίκτυπο στην σεξουαλική επιθυμία, μειώνοντάς την. Για τους άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, η μείωση της λίμπιντο μπορεί να αποβεί ευεργετική, καθώς τα προκαταρκτικά ερωτικά παιχνίδια δεν θα προκαλέσουν τόσο μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα η σεξουαλική πράξη να επιμηκυνθεί.

Μια άλλη πρόταση για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι η χρησιμοποίηση φαρμάκων που απευαισθητοποιούν την αίσθηση του πέους. Υπάρχουν μερικά προφυλακτικά που περιέχουν αυτά τα φάρμακα. Η εσωτερική τους επιφάνεια έχει μια στρώση λιπαντικού που περιέχει βενζοκαΐνη, ενώ η εξωτερική τους ένα συνηθισμένο λιπαντικό. Η βενζοκαΐνη απευαισθητοποιεί την επιφάνεια του πέους, ενώ η εξωτερική επιφάνεια εξασφαλίζει τη λίπανση του κόλπου για περισσότερο χρόνο.

Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια παίζει και η αντιμετώπιση από τη σύντροφο, καθώς η συμπεριφορά της μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία ή την αποτυχία στη λύση του προβλήματος. Μπορεί να χρειαστεί οι δύο σύντροφοι να κάνουν ένα διάλειμμα από το σεξ, μερικές μεθόδους ξεκινήματος/σταματήματος ή μια σειρά από άλλες προσπάθειες για να δουλέψουν πάνω στο πρόβλημα. Αν υπάρχει αγάπη και υπομονή, αυτό θα συμβάλλει στο να νοιώσει ένας άνδρας που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση ότι δεν είναι ανεπαρκής, αλλά ούτε και μόνος του σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί έχει τη στήριξη της συντρόφου του. Αντίστοιχα, είναι χρήσιμο να θυμάται και ο άνδρας που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση, πως η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν περιορίζεται στην συνουσία, επομένως το να παραιτηθεί για ένα διάστημα από την προσδοκία της συνουσίας και να δώσει χώρο και χρόνο στη σύντροφό του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μαζί του, μπορεί να είναι μια πράξη βαθιά υποστηρικτική που θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα και τους δύο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει