Τσιόδρας: 3-4 χρόνια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού

Μία άκρως ανησυχητική και δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας για την εξέλιξη του κοροναϊού.

Μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου νοσοκομείου, ο καθηγητής εκτίμησε πως θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της νόσου.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας».

«Το στέλεχος Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς, όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», ανέφερε.

Αερογενής η μετάδοση του ιού

Επεσήμανε πως μόλις τον προηγούμενο μήνα, τεκμηριώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που απαιτεί πρόσθετα μέτρα για την ποιότητα του αέρα, όπως τα ειδικά φίλτρα για τον καθαρισμό του, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους είναι μεγαλύτερος κατά 18 φορές.

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν τεκμηριώθηκε τον προηγούμενο μήνα ότι ο ιός είναι αερομεταφερόμενος. Ήδη από τον Απρίλιο του 2020 τόσο ο ΠΟΥ όσο κυρίως οι επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ με έρευνα που είχαν δημοσιοποιήσει είχαν εκτιμήσει πως ο νέος κοροναϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με το βήχα ή το φτέρνισμα.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο, είχε υποστηρίξει και ο ειδικός παθολόγος Αθανάσιος Βαθιώτης σε συνέντευξή του, ήδη από τις 16 Μαρτίου του 2020, ότι δηλαδή ο κοροναϊός είναι αερομεταφερόμενο νόσημα.

Η κατάσταση τώρα και η μακρά Covid

Σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρατήρησε πως βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης, αλλά σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Πρόσθεσε δε, ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα προστατεύσει ακόμη περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περίγυρού τους.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα περιστατικά μακράς Covid. Για την αντιμετώπισή τους τόνισε ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεών τους.

Σημαντική παράμετρος κατά τον ίδιο είναι και αντιμετώπιση των fake news, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει