Βελτιωμένη η κατάσταση του Αμερικανού γιατρού με Εμπολα – Δίχασε η απόφαση επιστροφής του στις ΗΠΑ

Η κατάσταση του Αμερικανού γιατρού Kent Brantly που μολύνθηκε από τον ιό Εμπολα στη Λιβερία και μεταφέρθηκε πίσω στις ΗΠΑ παρουσιάζεται βελτιωμένη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, έχει εγείρει ερωτήματα και έχει διχάσει η απόφαση των αρχών να επιτρέψουν σε έναν μολυσμένο από Εμπολα ασθενή να επιστρέψει στις ΗΠΑ, από την στιγμή που ο ιός έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 700 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, αν εξαπλωθεί περαιτέρω.

Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, έγκειται στο γεγονός ότι το νοσοκομείο Emory, όπου μεταφέρθηκε ο Brantly, είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο για τη θεραπεία ενός ατόμου με Εμπολα και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί μέσα από την υπερ-ασφαλή μονάδα απομόνωσης του νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα, κάποιος μέλος του ιατρικού προσωπικού των ΗΠΑ που διακινδύνευσε τη ζωή του στο εξωτερικό, για να βοηθήσει συνανθρώπους του που υπέφεραν, αξίζει να τύχει της καλύτερης θεραπείας που υπάρχει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο δρ Brantly, είναι το πρώτο άτομο με τον ιό Εμπολα που μεταφέρθηκε ποτέ από μια άλλη χώρα στις ΗΠΑ και σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει με την ίδια ακριβώς διαδικασία και η ιεραπόστολος Nancy Writebol, καθώς το ειδικά εξοπλισμένο τζετ Gulfstream μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο τη φορά.

Ο δρ Thomas Frieden, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είπε σήμερα πως η κατάσταση του Brantly φαίνεται να έχει βελτιωθεί και ότι ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κατέβηκε μόνος του από το ασθενοφόρο για να μπει στο νοσοκομείο.

Πρόσθεσε δε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τον Εμπολα και διαβεβαίωσε πως ρόλος της δημόσιας υγείας είναι να εξασφαλίσει ότι η μόλυνση του Εμπολα δεν θα εξαπλωθεί.

Η Μονάδα Λοιμώξεων του Emory δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια για να χειριστεί περιπτώσεις γιατρών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που αρρωσταίνουν. Είναι μία από τις 4 που υπάρχουν στη χώρα και είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται για την παραμονή και θεραπεία ατόμων που έχουν εκτεθεί σε πολύ επικίνδυνους ιούς.

Η μονάδα είναι αποκλεισμένη από όσους δεν φορούν προστατευτικό εξοπλισμό. Η «αρνητική πίεση του αέρα» δεν επιτρέπει να ξεφύγουν από τα φίλτρα τα μικρόβια, ενώ όλες οι εργαστηριακές δοκιμές γίνονται ενός της μονάδας, με τους εργαζόμενους εκεί να είναι άριστα εκπαιδευμένοι στον έλεγχο των λοιμώξεων.

brantly1
Ο Αμερικανός γιατρός Kent Brantly με τη σύζυγό του, Amber, σε παλαιότερη φωτογραφία

Οι γυάλινοι τοίχοι επιτρέπουν στο προσωπικό να παρατηρεί το κάθε τι, ενώ υπάρχει και ένας προθάλαμος για να ντύνονται οι εργαζόμενοι πριν μπουν στο δωμάτιο απομόνωσης. Κάθε εργαλείο είναι ασφαλές και απολυμαίνεται.

Τα μέλη της οικογένειας του Brantly θα διατηρηθούν σε απόσταση προς το παρόν. Η μονάδα έχει ένα γυάλινο παράθυρο και ένα σύστημα επικοινωνίας οπότε θα αισθάνονται σα να είναι δίπλα του, όπως είπαν οι γιατροί.

Ο δρ Jay Varkey, ειδικός επιδημιολόγος που θα αναλάβει και τους δύο Αμερικανούς ασθενείς δεν αναφέρθηκε καθόλου στην κατάστασή τους μέχρι τώρα. Η κατάσταση και των δύο ασθενών έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη. Ο Brantly μεταγγίστηκε με αντισώματα από ένα 14χρονο αγόρι που επέζησε στη Λιβερία χάρη στον ίδιο με την ελπίδα ότι τα αντισώματα θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Η Emirates σταματά τις πτήσεις στην Γουινέα

Στο μεταξύ, πίσω στην Αφρική ο Εμπολα συνεχίζει ακάθεκτος τη δράση του, σχολεία και σύνορα κλείνουν, ενώ το πρωί της Κυριακής (3/8) η Emirates, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Μέσης Ανατολής δήλωσε ότι σταματά τις πτήσεις της προς τη Γουινέα, λόγω των ανησυχιών για τον Εμπολα.

Η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε πως οι πτήσεις προς την πρωτεύουσα της Γουινέας, Κόνακρι, ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας.

Η Γουινέα, μαζί με τη γειτονική Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, αγωνίζονται να σταματήσουν την έξαρση της νόσου που έχει προσβάλλει περισσότερους από 1.300 ανθρώπους από τον περασμένο Φεβρουάριο και έχει σκοτώσει πάνω από 700.

Η αεροπορική εταιρεία θα συνεχίσει να πετά προς τη Σενεγάλη, η οποία συνορεύει με τη Γουινέα, λέγοντας ότι «θα καθοδηγείται από τις ενημερώσεις που παρέχουν οι διεθνείς υγειονομικές αρχές».

Η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας για τα αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή και ότι ο ΠΟΥ προς το παρόν δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει