Βιολογικό ρολόι δίνει νέο νόημα στη «νεανική καρδιά»

Ενας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες αποκάλυψε την ύπαρξη ενός βιολογικού ρολογιού που είναι ενσωματωμένο στο DNA και είναι σε θέση να μετρήσει την ηλικία των ανθρώπινων ιστών.

Η έκθεση του UCLA που δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου ρίχνει φως στο γιατί το σώμα μας γερνάει και πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον καρκίνο και τη θεραπεία των βλαστοκυττάρων.

Ενώ οι προηγούμενες μελέτες πάνω στα «βιολογικά ρολόγια» είχαν συνδεθεί με το σάλιο, τις ορμόνες και τα τελομερή (μήκος των άκρων των χρωμοσωμάτων) η νέα έρευνα είναι η πρώτη που μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την ηλικία των διαφορετικών ανθρώπινων οργάνων, ιστών και κυτταρικών τύπων. Το ρολόι διαπίστωσε πως ορισμένα τμήματα της ανθρώπινης ανατομίας, όπως για παράδειγμα ο ιστός του γυναικείου μαστού, γερνoύν γρηγορότερα από το υπόλοιπο σώμα.

«Για την καταπολέμηση της γήρανσης χρειαζόμαστε πρώτα έναν αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού της. Ηταν μια τετραετής πρόκληση να εντοπίσουμε τη σειρά των βιοδεικτών που υπολογίζουν το χρόνο σε όλο το σώμα. Ο στόχος μου ήταν αυτό το ρολόι να βοηθήσει στην κατανόηση της διαδικασίας επιτάχυνσης και επιβράδυνσης της γήρανσης του ανθρώπου», εξήγησε ο Steve Horvath, καθηγητής της ανθρώπινης γενετικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες.

Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει ένα μικρό ρολόι που χτυπάει κι ενώ στους περισσότερους από εμάς η γήρανση γίνεται με συντονισμένο τρόπο, περιέργως η καρδιά μπορεί να είναι νεότερη από το υπόλοιπο σώμα, ενώ οι γυναικείοι μαστοί είναι αρκετά γηραιότεροι και οι καρκινικοί όγκοι είναι οι γηραιότεροι όλων.

Τα ευρήματα του Horvath θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον καρκίνο και να εξηγήσουν γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι τόσο συχνός και πώς θα μπορέσουν να βρουν καλύτερους τρόπους για να τον αποτρέψουν.

Μια μικρότερη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκπληξη που προέκυψε από την συγκεκριμένη μελέτη είναι πως τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα κυρίαρχα κύτταρα του σώματος μοιάζουν όπως ακριβώς τα κύτταρα των νεογέννητων με βιολογική ηλικία «μηδέν».

Οι νέες μετρήσεις μπορούν να χρησιμεύσουν για φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μπορεί να γυρίσουν πίσω το ρολόι για τη γήρανση των ιστών και ίσως για θεραπείες που αφορούν την πρόληψη ασθενειών της γήρανσης του πληθυσμού όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ο Horvath κοίταξε μια γενετική διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση. Είναι ένα είδος χημικής αντίδρασης που ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τμήματα του DNA. Ολα τα κύτταρα έχουν όλο το γενετικό χάρτη στο εσωτερικό τους. Η μεθυλίωση βοηθά στο να καθοριστεί ποια κομμάτια του χάρτη χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Βρήκε ένα πρότυπο συγκεκριμένων γεγονότων μεθυλίωσης που θα μπορούσαν να συνδέονται με την κυτταρική γήρανση.

«Τα επίπεδα μεθυλίωσης είτε αυξάνονται είτε μειώνονται με την ηλικία. Εντοπίστηκαν 353 απ’ αυτά τα γονίδια που βρίσκονται στο DNA μας. Κατάφερα να συγκεντρώσω πληροφορίες, ώστε να καταλήξουμε σε ένα πολύ ακριβές ρολόι», λέει ο Horvath.

O Ηorvath κοίταξε δείγματα αίματος και ιστών από εκατοντάδες άτομα, από τα αγέννητα μωρά μέχρι ανθρώπους 101 ετών. Κοίταξε όγκους από ανθρώπους με 20 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, τα δείγματα μη καρκινικού ιστού από τους ίδιους ασθενείς και απολύτως υγιείς ανθρώπους.

Κατά μέσο όρο, οι όγκοι ήταν 36 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι το υπόλοιπο σώμα, ένα εύρημα που υποστηρίζει την ιδέα ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια στην οποία το βιολογικό ρολόι τρέχει σα να έχει πάθει αμόκ.

Παραδόξως, οι καρδιές των περισσότερων ανθρώπων φαίνονταν κατά μέσο όρο δύο χρόνια νεότερες από την ηλικία των ανθρώπων. Αντίθετα, ο ιστός στους γυναικείους μαστούς ήταν περίπου δύο με τρία χρόνια γηραιότερος απ’ ό,τι η ηλικία κάθε γυναίκας. Οι μη καρκινικοί ιστοί που ελήφθησαν από γυναίκες με καρκίνο του μαστού, στο σημείο ακριβώς δίπλα από τον όγκο ήταν περίπου 12 χρόνια μεγαλύτεροι από την ηλικία της γυναίκας.

Ο Horvath πιστεύει πως τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να αντιστραφεί η γήρανση των ιστών που οδηγεί σε ασθένειες. Υπάρχει τρόπος για να δημιουργήσουν οι επιστήμονες κύτταρα που να μοιάζουν με εβρυϊκά βλαστικά κύτταρα από απλά κύτταρα. Αυτά τα νέα κύτταρα, ονομάζονται επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και είναι γενετικά τροποποιημένα για να μοιάζουν με τα κύτταρα των μωρών που δημιουργούνται αμέσως μετά τη σύλληψη.

Παρόλο που έχουν δημιουργηθεί με παλιά κύτταρα, λέει ο Ηοrvath, υπολογισμένα με την μέθοδο που ανακάλυψε, δείχνουν σα να έχουν πραγματικά μετατραπεί ξανά σε καινούργια κύτταρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει