Τα Συμπληρώματα Βιταμίνης D Μπορεί να Μειώσουν τα Επίπεδα ενός Τύπου Βιταμίνης D

Η λήψη ενός συγκεκριμένου τύπου συμπληρώματος βιταμίνης D φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα ενός άλλου τύπου, ο οποίος αξιοποιείται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ο οργανισμός μας παράγει βιταμίνη D όταν η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός μετατρέπει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται 7-δεϋδροχοληστερόλη στο δέρμα σε μια μορφή βιταμίνης D γνωστή ως βιταμίνη D3. Όταν το ηλιακό φως είναι περιορισμένο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων.
Δύο μορφές αυτών των συμπληρωμάτων είναι διαθέσιμες: η βιταμίνη D3, ή χοληκαλσιφερόλη – η οποία συνήθως προέρχεται από τη λανολίνη, μια κηρώδη ουσία στο μαλλί των προβάτων – και η βιταμίνη D2, ή εργοκαλσιφερόλη, η οποία προέρχεται κυρίως από τα μανιτάρια. Θεωρούνταν ότι δεν είχε μεγάλη σημασία ποια θα λάβει κανείς.
Όμως, τώρα, η Emily Brown στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 11 δημοσιευμένων στο παρελθόν τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για συμπληρώματα βιταμίνης D, με συνολικά 655 συμμετέχοντες.
Διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D2 μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συγκέντρωσης βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό ή εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 μειώνουν τα επίπεδα βιταμίνης D2.
Επιπλέον, σε πολλές από τις μελέτες, τα επίπεδα βιταμίνης D3 ήταν χαμηλότερα σε άτομα που λάμβαναν βιταμίνη D2 από ό,τι σε ομάδες ελέγχου που δεν λάμβαναν κανένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. «Αυτή είναι μια άγνωστη μέχρι πρότινος επίδραση», λέει η Brown.
Μια μελέτη του 2022 υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D2 και η D3 έχουν αλληλοκαλυπτόμενους αλλά διαφορετικούς ρόλους στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μόνο η βιταμίνη D3 φαίνεται να διεγείρει το σύστημα σηματοδότησης ιντερφερόνης τύπου Ι, για παράδειγμα, το οποίο παρέχει μια πρώτη γραμμή άμυνας έναντι βακτηρίων και ιών.
Η Brown λέει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 μπορεί να είναι πιο ευεργετικά για τους περισσότερους ανθρώπους από τη βιταμίνη D2, αλλά προσθέτει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη προσωπικές εκτιμήσεις, όπως η αποφυγή ζωικών προϊόντων.
Επίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει απλώς να σταματήσουν να παίρνουν βιταμίνη D2, λέει. «Το συνολικό επίπεδο βιταμίνης D θα εξακολουθεί να είναι επαρκές εάν λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D2, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μπορεί να χάσετε αυτές τις πρόσθετες λειτουργίες όσον αφορά την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος».
Η Ouliana Ziouzenkova στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο επισημαίνει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι στους ηλικιωμένους, η μετατροπή της βιταμίνης D3 στην ενεργή της μορφή που ονομάζεται καλσιτριόλη μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική, επομένως η συμπλήρωση με D2 μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε αυτόν τον πληθυσμό.
«Ελλείψει οποιασδήποτε ένδειξης για αρνητικές επιπτώσεις, εάν κάποιος που είναι vegan έχει έλλειψη βιταμίνης D, η επιλογή ενός συμπληρώματος D2 αντί για κανένα συμπλήρωμα παραμένει πιθανώς η συνετή επιλογή», λέει η Bernadette Moore στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η φυτική βιταμίνη D3 έχει αρχίσει να γίνεται πιο προσβάσιμη. Για παράδειγμα, μια ντομάτα έχει υποστεί γενετική τροποποίηση για να παράγει βιταμίνη D3, αλλά οι δοκιμές είναι σε εξέλιξη.
Η Susan Lanham-New, επίσης στο Πανεπιστήμιο του Surrey, ελπίζει ότι η έρευνα θα υπενθυμίσει στους ανθρώπους τη σημασία των συμπληρωμάτων βιταμίνης D. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες περιοχές βόρειου γεωγραφικού πλάτους που το χειμώνα παθαίνουν ήπια οστεομαλακία [γνωστή ως ραχίτιδα στα παιδιά], που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης D – η οποία εκδηλώνεται με λήθαργο, πόνους στα οστά, μυϊκούς πόνους, ευαισθησία σε λοιμώξεις, κόπωση – και δεν το συνειδητοποιούν», λέει.