Βοηθά η καφεΐνη στην απώλεια βάρους;

Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει ελαφρά την απώλεια βάρους ή την πρόληψη αύξησης του σωματικού βάρους, αλλά δεν υπάρχει καμία τρανταχτή απόδειξη ότι η αυξημένη κατανάλωσή της συμβάλλει σε σημαντική ή μόνιμη απώλεια βάρους.

Η καφεΐνη βρίσκεται σε πολλά ποτά, όπως καφέ, τσάι, ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, σε προϊόντα που περιέχουν κακάο ή σοκολάτα και σε μια ποικιλία από φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων με στόχο την απώλεια βάρους.

Αν και η έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ καφεΐνης και βάρους δεν είναι οριστική, υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετικά με το πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει το βάρος, όπως οι παρακάτω:

Καταστολή της όρεξης. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας να φάτε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.

Καύση θερμίδων. Η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει τη θερμογένεση – ένας τρόπος που το σώμα παράγει θερμότητα και ενέργεια από την πέψη των τροφών. Αλλά αυτό είναι πιθανόν να μην είναι αρκετό για να παράγει σημαντική απώλεια βάρους.

Ορισμένες μελέτες που εξετάζουν την σχέση καφεΐνης και βάρους έγιναν σε ζώα και ήταν κακής ποιότητας, καθιστώντας τα αποτελέσματα αμφισβητήσιμα ή δύσκολο να γενικευθούν για τον άνθρωπο. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν πως ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να συμβάλλει σε μέτρια απώλεια βάρους, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ουσίες ή παράγοντες εκτός από την καφεΐνη που μπορεί να παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους.

Συμπέρασμα: Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη και ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Οταν χρησιμοποιείται με μέτρο, η καφεΐνη είναι γενικά ασφαλής. Ομως, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αϋπνία, ναυτία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα.

Επιπλέον, ορισμένα ροφήματα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως κάποια είδη καφέδων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος. Ετσι, αντί να χάσετε βάρος, μπορεί τελικά να πάρετε βάρος αν πίνετε πάρα πολλά απ’ αυτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει