Ξεφλουδίζετε το μήλο πριν το φάτε;

Τα οφέλη του μήλου για την υγεία είναι τόσα πολλά που έχουν γίνει και… σλόγκαν. Αν αρχίσει κανείς να τα απαριθμεί μπορεί να γεμίσει βιβλίο! Πώς, όμως, τρώτε εσείς το μήλο σας; Ολόκληρο ή ξεφλουδισμένο;

Αν βγάζετε τη φλούδα του, τότε ίσως να στερείτε από τον εαυτό σας, κάποια από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του μήλου.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς πολύ ισχυρούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αφαιρέσετε το δέρμα του μήλου όταν το τρώτε:

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το μήλο είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών. Ενα μέσο μήλο περιέχει περίπου 4,4 γρ. φυτικών ινών από τις οποίες το 47% βρίσκεται στη φλούδα. Πράγμα που σημαίνει πως χωρίς το δέρμα του μήλου παίρνετε μόλις 2,1 γραμμάρια φυτικών ινών. ΄Η σχεδόν το μισό του πραγματικού περιεχομένου σε φυτικές ίνες.

2. Πηγή βιταμινών και μετάλλων. Το μήλο είναι μια καλή πηγή βιταμινών C και Α, αλλά το μεγαλύτερο περιεχόμενο βρίσκεται στο δέρμα. Ενα μέσο μήλο έχει 8,4 mg βιταμίνης C και 98 διεθνείς μονάδες (IU) της βιταμίνης Α. Χωρίς τη φλούδα το ποσό αυτό μειώνεται σε 6,4 mg βιταμίνης C και 61 ΙU βιταμίνης Α.

3. Διευκολύνει αναπνευστικά προβλήματα. Η φλούδα του μήλου περιέχει κερκετίνη που είναι ένα είδος φλαβονοειδούς και βοηθά στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, που με τη σειρά της διευκολύνει διάφορα αναπνευστικά προβλήματα. Βοηθά, επίσης, στη μείωση της απελευθέρωσης ισταμίνης και άλλων αλλεργικών ή φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα.

4. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Ενα σημαντικό κομμάτι των φυτικών ινών είναι παρόν στο δέρμα, οπότε αν τρώτε το μήλο με τη φλούδα του θα σας κρατήσει πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα σας βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους σας. Η φλούδα περιέχει, επίσης, ουρσολικό οξύ, που είναι μια σημαντική ένωση που καταπολεμά την παχυσαρκία με την αύξηση της μυϊκής μάζας και του καλού λίπους στο σώμα. Αυτό βοηθά στην καύση θερμίδων, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

5. Προστατεύει από τον καρκίνο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Cornell, το δέρμα του μήλου περιέχει ενώσεις που ονομάζονται τριτερπενοειδή (triterpenoids), που εμποδίζουν την καρκινογένεση, και που είτε αναστέλλουν, είτε σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακές καλλιέργειες. Ενας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι αυτές οι ενώσεις προστατεύουν από τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Θυμηθείτε, ωστόσο, να καθαρίσετε σωστά το μήλο, πριν το φάτε. Τρίψτε το με ένα μαλακό πανί, κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρυνθεί τυχόν επικάλυψή του με κερί που μπορεί να υπάρχει και να δρα ως συντηρητικό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για να το καθαρίσετε, αλλά όχι πολύ ζεστό, καθώς γενικά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη θερμοκρασία του νερού. Πάντα να καταναλώνετε το μήλο με τη φλούδα του για να αποκομίσετε απ’ αυτό τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει