Ξηρά ή υγρή τροφή: Ποια είναι καλύτερη για τα κατοικίδια

Δεν είναι εύκολο να ληφθεί μια οριστική απόφαση σχετικά με την υγρή ή ξηρά τροφή των κατοικιδίων, κυρίως επειδή πολλές φορές οι μελέτες έχουν γίνει από εταιρείες που παρασκευάζουν είτε τις μεν είτε τις δε.

Οι κτηνίατροι και οι άλλοι εμπειρογνώμονες που έχουν καταπιαστεί με το θέμα εδώ και δεκαετίες έχουν μοιρασμένες απόψεις και δεν έχουν συναινέσει συνολικά υπέρ της μίας ή της άλλης.

Η διατροφή με ξηρά τροφή φαίνεται να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την υγρή διατροφή, αλλά ένας συνδυασμός των δύο φαίνεται να είναι η ιδανική λύση. Για να θολώσουν ακόμα περισσότερο τα νερά οι εταιρίες τροφών για κατοικίδια λανσάρουν τώρα μια νέα κατηγορία «ημι-υγρής» τροφής, με στόχο να συνδυάσουν και τους δύο τύπους.

Το κυριότερο επιχείρημα σχετικά με το πλεονέκτημα της ξηράς τροφής επικεντρώνεται γύρω από την υγεία των δοντιών του ζώου. Η χρήση της ξηράς τροφής συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών της σιαγόνας ενός κατοικίδιου μαζί με την ικανοποίηση του φυσικού ενστίκτου του μασήματος. Οι ξηρές κροκέτες πιστεύεται ότι αφαιρούν την πλάκα και την πέτρα από τα δόντια του κατοικιδίου, ξύνοντας τα δόντια του από μέσα, γεγονός που υποβοηθείται ακόμα περισσότερο από το νερό που πίνουν αμέσως μετά, δεδομένου ότι η ξηρά τροφή τα κάνει να αποζητούν το νερό. Η υγρή τροφή δεν παρέχει από μόνη της αυτή την λειαντική δράση. Ομως, υπάρχουν πρόσθετα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για την αντιμετώπιση της στοματικής υγιεινής του ζώου σας και εξάλλου οι κροκέτες από μόνες τους δεν μπορούν να εμποδίσουν τα πιθανά οδοντικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κατοικίδιο ζώο.

Κάποιοι άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν πως η υγρή τροφή είναι πιο κοντά στη διατροφή που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον του ζώου. Η φυσική διατροφή της γάτας για παράδειγμα, είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η υγρή τροφή για γάτες είναι συνήθως υψηλή σε πρωτεΐνες, λίπη και υγρασία, ενώ η ξηρά τροφή βασίζεται περισσότερο σε υδατάνθρακες, όπως το καλαμπόκι, κάτι που η γάτα δεν θα βρει κανονικά στη φύση. Επειδή η ξηρά τροφή στερείται υγρασίας, συνιστάται να συμπληρώνεται με επαρκείς ποσότητες νερού.

Οσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η ξηρά τροφή περιέχει πραγματικά μια γενναία δόση πρωτεϊνών, αλλά οι υποστηρικτές των υγρών τροφών λένε πως δεν είναι τόσο φυσικές, όσο οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στην υγρή τροφή. Τα πρόσθετα λίπη, που υπάρχουν στην υγρή τροφή πιστεύεται, επίσης, ότι βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του τριχώματος του ζώου.

Οι κτηνίατροι συστήνουν συνήθως μια ποικιλία από δίαιτες για το κατοικίδιό σας. Αλλοι συνιστούν κυρίως ξηρά τροφή με την υγρή τροφή να χρησιμοποιείται ως περιστασιακή απόλαυση ή συμπλήρωμα. Η κροκέτα θεωρείται, εξάλλου, πιο οικονομική, δεν χαλάει τόσο γρήγορα και μπορείτε να τη βρείτε και χύμα. Πολλά κατοικίδια, όμως, έχουν την τάση να προτιμούν το άρωμα και την υφή της υγρής τροφής, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν ολοκληρωτική στροφή στην διατροφή με ξηρά τροφή.

Η ανάμιξη της κροκέτας με το υγρό γεύμα μπορεί να είναι αρκετή για να αποτρέψει τα οδοντικά προβλήματα και να δώσει στο ζώο μια ευκαιρία να απεξαρτηθεί από την υγρή τροφή σταδιακά αν πράγματι αυτό επιθυμείτε. Η υγρή τροφή μπορεί να χαλάσει γρήγορα μετά το άνοιγμα, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να μένει στο μπολ του ζώου για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επιπλέον ποσότητα θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ή να πετάγεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει