Υπάρχουν πραγματικά τροφές με αρνητικές θερμίδες;

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με καταλόγους τροφών με δήθεν αρνητικές θερμίδες, που υποστηρίζουν ότι αυτές οι τροφές χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να τις χωνέψετε από αυτή που παρέχουν σε θερμίδες.

Πολλές από αυτές τις τροφές είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία μπορεί να είναι μέρος ενός γενικότερου προγράμματος υγιεινής διατροφής. Αλλά δεν είναι ούτε αυτές αρνητικές σε θερμίδες.

Η θεωρία που επικρατεί είναι ότι μπορείτε να χάσετε βάρος τρώγοντας πολλές από αυτές τις τροφές αρνητικών θερμίδων. Το σέλινο, για παράδειγμα, είναι μια από τις τροφές που αναφέρεται συχνά ως τροφή με αρνητικές θερμίδες, γιατί αποτελείται κυρίως από νερό και φυτικές ίνες. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται ότι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες αφομοιώνοντας το σέλινο από αυτές που περιέχει το συγκεκριμένο λαχανικό ως θερμιδική αξία.

Δείτε ποια είναι η πραγματικότητα: Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, περίπου το 5%-10% των συνολικών ενεργειακών θερμίδων σας πηγαίνει για να αφομοιώσει και να αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που τρώτε. Οι τροφές που περιέχουν λίγες θερμίδες, όπως το σέλινο και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά, παρέχουν έναν μικρό αριθμό θερμίδων, όντως, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν ενέργεια για να χωνέψετε. Αυτό σημαίνει ότι είναι θεωρητικά δυνατό να έχουμε μια τροφή αρνητική σε θερμίδες, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε μία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα; Το να ακολουθήσετε μια από τις ακραίες δίαιτες που προωθούν την ιδέα ότι πρέπει να τρώτε μόνο μερικές τροφές, μπορεί να σάς οδηγήσει να χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει