10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα, που τείνουν να εξελιχθούν σε επιδημία.

Η πρωτοβουλία του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας πάρθηκε από κοινού από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Περίπου 450 εκατομμύρια ή ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα βιώσουν μια ψυχική ασθένεια. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας με στατιστικά στοιχεία έδειξε ότι το 2002 περίπου 154 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν παγκοσμίως από κατάθλιψη, που είναι μια μορφή ψυχικής ασθένειας.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την κατάθλιψη ως μορφή ψυχικής ασθένειας, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της κρίσης, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη έχει διπλασιαστεί από το 2011 έως το 2013.

Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στερούνται των απαιτούμενων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων σε πολλές χώρες, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την προώθηση της ψυχικής υγείας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Είναι η κατάθλιψη μεταδοτική;

Η κρίση οδηγεί την Ελλάδα σε κατάθλιψη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει