25 πρόσωπα, 7 εντάλματα, 4 συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ζημιά που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ εντοπίζει η έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων.

Εχουν ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης, ενώ ήδη έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια, για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου».

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, Δ. Κοντομηνάς, από την ιδιωτική κλινική στην οποία νοσηλεύεται, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Επίσης, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αγγελου Φιλιππίδη ενημέρωσε τον ανακριτή ότι ο εντολέας του θα επιστρέψει εντός δεκαημέρου στην Ελλάδα για να εμφανιστεί στην ανάκριση.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.

Δ. Κοντομηνάς: Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες

«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες», δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία», ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Αγγελος Φιλιππίδης: Χρηστή η διοίκηση στο ΤΤ

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Θα συμπιέσω τα ραντεβού μου και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω», δήλωσε ο Αγγελος Φιλιππίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τις φήμες ότι έφυγε εκτός χώρας για να μην εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί προεδρίας του.

Υπογράμμισε πως το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20% κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση.

Μιλώντας, εξάλλου, στον ΣΚΑΪ, ο Αγγελος Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια. Για τον Αγγελο Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;».

Υποστήριξε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω».

Προθεσμία για τη Δευτέρα έλαβε πρώην διευθυντής του ΤΤ

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε από τον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) Μάριος Βαρώτσης.

Το πρώην στέλεχος της τράπεζας συνελήφθη έπειτα από ένταλμα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε η τράπεζα.

Ενώπιον του ανακριτή θα οδηγηθούν αργότερα και αναμένεται να λάβουν προθεσμίες για τις απολογίες τους άλλοι δυο συλληφθέντες (εκ των οποίων μια 25χρονη), υπάλληλοι του ΤΤ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει