Σύγκρουση Μαξίμου-Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Την αντίθεσή του στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης εξέφρασε ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που τόνισε ότι τέτοια σχόλια δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Άμεση ήταν η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη που υπογράμμισε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιστρατεύοντας μια γερμανική παροιμία.

Η Γερμανία έχει πολλές φορές τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης θεωρείται απαραίτητη από την κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Σόιμπλε, μάλιστα, κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή τη συζήτηση.

«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψιν μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου, εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή για την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Τι απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος

Άμεσα απάντησε στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η Όλγα Γεροβασίλη, που «υπενθύμισε» ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση.

«Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πασχίζει να “κρατήσει τη στάμνα γερή”. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά», ανέφερε σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος και συνέχισε: «Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».

Σε παρέμβασή της στο κεντρικό δελτίο του Mega, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε την άποψη του Πρωθυπουργού ότι η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της. Ερωτηθείσα για την επαναφορά σεναρίων Grexit από τον κ. Σόιμπλε, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται αυτές οι απόψεις.

«Αυτές οι απόψεις έχουν ειπωθεί πολλές φορές», είπε η κ. Γεροβασίλη, που τόνισε ότι κάποιοι θα πρέπει να μην σηκώνουν στάμνες που κρατούν σώες κάποιοι άλλοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει