260.000 επιχειρήσεις απειλούνται με κατασχέσεις λόγω χρεών στα Ταμεία

Σκοτεινό βλέπουν το μέλλον τους περίπου 260.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό την απειλή κατασχέσεων, εξαιτίας των οφειλών που έχουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν.

Η κατάσταση απειλεί πια σοβαρά το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ αν οι επιχειρήσεις χρεοκοπήσουν, γεγονός που φαντάζει πια περισσότερο από πιθανό, καθώς η ρύθμιση που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και τέθηκε με νόμο σε ισχύ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το 95% των οφειλετών.

Ο λόγος είναι ότι με κάθε μήνα που περνά μειώνονται σε λιγότερες οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να αδυνατούν να μπουν στη ρύθμιση. Οι αριθμοί λένε πως μόλις 15.000 οφειλέτες έχουν μπει στην «Νέα Αρχή», όμως αυτοί στην πλειοψηφία τους έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι 50.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως δεν έχουν ενταχθεί οι μεγάλοι οφειλέτες.

Ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά, καθώς ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και ΟΑΕΕ χρειάζονται πολλά χρήματα (ο ΟΑΕΕ χρειάζεται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο) πέρα από την κρατική χρηματοδότηση, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο ΙΚΑ οι προβλέψεις για είσπραξη 1,22 δις ευρώ μέσα στο 2014 φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και «άπιαστες», αν δεν γίνουν τροποποιήσεις. Μάλιστα, στελέχη του ΙΚΑ εκτιμούν πως αν μέσα στους επόμενους 2 μήνες δεν υπάρξει νέα ρύθμιση, που να βελτιώνει αυτή που ήδη υπάρχει, τότε το Ταμείο κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Για τον ΟΑΕΕ ως έσχατη λύση η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε ακόμα και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια για να διευκολυνθεί η κατάσταση, ενώ στο ΙΚΑ σκέφτονται αύξηση των δόσεων από 72 που είναι σήμερα, εκπτώσεις επί των πρόσθετων τελών από 25-60% για εφάπαξ εξόφληση, καθώς και κατάργηση του επιτοκίου 8,5%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει