29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα της καρδιάς

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1999 ως Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς και από τότε γίνεται προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια πραγματική μάστιγα για τις ανεπτυγμένες χώρες, με τον αριθμό των θυμάτων τους να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σε βαθμό που τείνουν να εξελιχθούν σε πανδημία για τον πλανήτη.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν κάποια καρδιακή πάθηση χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ αγνοούν και τα συμπτώματα εκείνα που θα μπορούσαν να τους προειδοποιήσουν και να τους ωθήσουν να επισκεφθούν το γιατρό.

Από την άλλη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ευνοούν την ανάπτυξη μιας καρδιακής νόσου, που αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και το Ωνάσιο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανακοίνωσαν μια σειρά δράσεων με μήνυμα «ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί σε μια υγιή καρδιά».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ανακοινώθηκε πως στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου, γιατροί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, θα βρίσκονται στο Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα από τις 09:30 έως τις 17:00 και θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν δωρεάν την αρτηριακή τους πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, παρουσία του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, θα εξετάσει τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, και θα τούς διανείμει ειδικά φυλλάδια για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και για τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες που θα τους οδηγήσουν σε μια υγιή καρδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει