5 συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου που πρέπει να γνωρίζετε

Για τα περισσότερα υγιή νεαρά άτομα ο καρκίνος δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρή απειλή. Εξάλλου, η μέση ηλικία για τη διάγνωση του καρκίνου είναι σύμφωνα με έρευνες τα 66 χρόνια.

Ομως, σύμφωνα με νέα μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου παρουσιάζουν σήμερα μεγάλη αύξηση μεταξύ των ενηλίκων στις ηλικίες των 20 έως 30 ετών.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι ποιος συνδυασμός υποκείμενων παραγόντων περιβάλλοντος, κληρονομικότητας και τρόπου ζωής είναι υπεύθυνος για την αύξηση των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταξύ των νεαρότερων ατόμων, έχουν όμως κάποιες υποψίες για τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου συμβαίνει παράλληλα με την τρέχουσα επιδημία της παχυσαρκίας. Πολλές από τις συμπεριφορές που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, όπως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή, έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Υπάρχει όμως μία πολύ σημαντική, ελπιδοφόρα επισήμανση: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμος, αν κάποιος διατηρεί έναν υγιή, ενεργό τρόπο ζωής. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ποικιλία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι το κλειδί. Η έρευνα δείχνει ότι περιορίζοντας το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα, καθώς και κόβοντας το κάπνισμα και περιορίζοντας το αλκοόλ, περιορίζονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα, η πιθανότητα επιβίωσης από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με την προϋπόθεση ότι θα ανιχνευθεί στα πρώτα στάδια, αγγίζει το 92%. Η διαδικασία της κολονοσκόπησης μπορεί να είναι ενοχλητική, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μπορούν να ανιχνευθούν οι προκαρκινικοί πολύποδες και να απομακρυνθούν την ίδια στιγμή (ή σε δεύτερο χρόνο από το γιατρό) προτού έχουν την ευκαιρία να μετεξελιχθούν σε καρκίνο.

Για να μη γίνετε ένας αριθμός στις στατιστικές των καρκίνων του παχέος εντέρου, δώστε σημασία στα παρακάτω σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης:

1. Αναιμία

H αναιμία σημαίνει ότι έχετε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι όγκοι του καρκίνου του παχέος εντέρου καταστρέφουν την παροχή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι όγκοι ξεπερνούν την παροχή αίματος, δημιουργώντας συχνά έλκη που διαχέουν αίμα περιοδικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα. Η αναιμία θα προκαλέσει επίσης αδυναμία και κόπωση.

2. Αιμορραγία από το ορθό

Μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή απλά στο χαρτί τουαλέτας μετά το σκούπισμα. Μπορεί επίσης τα κόπρανα να είναι σκούρα, γεγονός που προκαλείται από το αίμα που έχει αφομοιωθεί στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η αιμορραγία από το ορθό μπορεί να προκληθεί από το πέρασμα των κοπράνων ή και χωρίς τα κόπρανα. Βεβαίως η αιμορραγία από το ορθό μπορεί επίσης να προκληθεί από αιμορροΐδες ή πρωκτικές σχισμές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν παρατηρήσετε αιμορραγία θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

3. Ακούσια απώλεια βάρους

Οι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης, αλλά και αλλαγή του μεταβολισμού. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το λόγο που οι όγκοι μεταβάλλουν τις χημικές ουσίες του μεταβολισμού στο σώμα, αλλά υποπτεύονται πως οι πόροι του μεταβολισμού του οργανισμού συχνά εκτρέπονται, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον όγκο.

4. Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Οι όγκοι συχνά προκαλούν εμπλοκές που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να αλλάξουν το σχήμα των κοπράνων, που συχνά γίνονται λεπτότερα και έχουν σχήμα κορδέλας ή μολυβιού. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί διάρροια. Συζητήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε αυτές τις αλλαγές για περισσότερο από 4 εβδομάδες.

5. Κοιλιακές κράμπες, πόνος ή αέρια

Αν παρατηρείτε περισσότερους στομαχικούς πόνους ειδικά όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, θα μπορούσε αυτό να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι έχετε περισσότερα αέρια. Τα σημαντικά αυξημένα αέρια που διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή επανεμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό για διερεύνηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει