7 γυναικείες καταστάσεις που επηρεάζουν τους άνδρες

Πολλές ασθένειες και παθήσεις που συνδέονται συνήθως με τις γυναίκες μπορεί να επηρεάσουν και τους άνδρες. Από τον καρκίνο του μαστού μέχρι την οστεοπόρωση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Είναι σημαντικό οι άνδρες και οι γιατροί τους να αναγνωρίσουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια, γιατί μπορεί να πιστεύουμε ότι μερικές ασθένειες έχουν την τάση να εμφανίζονται στις γυναίκες, αλλά δεν αποκλείεται να τις παρουσιάσουν και άνδρες.

1. Καρκίνος του μαστού

Είναι σπάνιο, αλλά και οι άνδρες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και μπορεί ακόμα και να πεθάνουν απ’ αυτόν. Οι άνδρες μπορεί να βιώσουν τα ίδια συμπτώματα με τις γυναίκες, δηλαδή ένα ογκίδιο, πρήξιμο, αναστροφή θηλής, αιματηρή έκκριση από τη θηλή ή διεύρυνση του μαστού. Συχνά οι άνδρες αγνοούν εντελώς αυτά τα συμπτώματα, επειδή δεν διανοούνται πως μπορεί να έχουν καρκίνο του μαστού, όμως αυτό μπορεί να συμβεί.

Δείτε το γιατρό σας αν παρουσιάσετε οποιαδήποτε μεταβολή του μαστού σας, γιατί όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση. Η θεραπεία σε κάθε στάδιο είναι ίδια για άνδρες και γυναίκες και εξαρτάται από την έκταση της νόσου, την ηλικία και τη γενική υγεία. Όπως και οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, ακολουθώντας μια υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή, καθώς και τακτική άσκηση.

2. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση θεωρείται «γυναικεία» ασθένεια, όμως και οι άνδρες μπορεί να έχουν οστεοπόρωση, που προκαλεί τη λέπτυνση των οστών που γίνονται ευάλωτα στα κατάγματα. Η οστεοπόρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει καθόλου συμπτώματα όμως μια εξέταση οπτικής πυκνότητας θα δείξει αν υπάρχει απώλεια οστού. Η θεραπεία γίνεται με τα ίδια φάρμακα που προβλέπονται για τις γυναίκες.

Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, θα πρέπει να λαμβάνει κάποιος αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D: 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα για τους άνδρες (και τις γυναίκες) κάτω από τα 70 και 1.200 ημερησίως πάνω από τα 70 χρόνια, όπως επίσης και 400-800 IU βιταμίνης D για τα άτομα κάτω των 50 ετών και 800-1.000 IU την ημέρα από την ηλικία των 50 και μετά. Ασκήσεις με βάρη και ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

3. Λύκος

Περισσότερο από το 90% των ατόμων με λύκο είναι γυναίκες, σύμφωνα με τις στατιστικές. Ωστόσο, οι άνδρες κάθε ηλικίας μπορούν επίσης να προσβληθούν από αυτό το χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα. Οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν παρόμοια συμπτώματα και πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, προβλήματα με τη μνήμη και δερματικά εξανθήματα.

Επειδή ο λύκος πλήττει κυρίως τις γυναίκες, οι γιατροί δεν τον υποψιάζονται πάντα όταν ένας άνδρας με αυτά τα συμπτώματα έρθει στο ιατρείο τους. Δεν υπάρχει απλό τεστ για να διαγνωστεί ο λύκος, ωστόσο δεν θα πρέπει κανένας γιατρός να απορρίψει αυτά τα συμπτώματα μόνο και μόνο επειδή ο ασθενής του είναι άνδρας.

4. Διατροφικές διαταραχές

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν μια διατροφική διαταραχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο συνειδητοποιημένες σχετικά με ό,τι αφορά το σώμα τους, αλλά και ορισμένοι άνδρες μπορεί να αισθάνονται το ίδιο. Ετσι, όπως ακριβώς κάποιες γυναίκες στρέφονται στο φαγητό όταν έχουν κατάθλιψη ή μοναξιά, το ίδιο μπορεί να κάνουν και αρκετοί άνδρες. Επιπρόσθετα, πολλοί άνδρες bodybuilders μπορεί να υποφέρουν από μυϊκή δυσμορφία.

Το θέμα είναι πως οι άνδρες πολύ δύσκολα θα αναζητήσουν θεραπεία σε τυχόν πρόβλημα διατροφικής διαταραχής, όπως θα το έκανε μια γυναίκα. Κι όμως, μπορούν και οι ίδιοι να επωφεληθούν από τη θεραπεία, όπως επίσης και να συζητήσουν βασικά ζητήματα διατροφής για το τι πρέπει να τρώνε, πότε και πώς να το τρώνε.

5. HPV

Η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν το τεστ Παπ για να ελέγξουν για τον HPV, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι άνδρες, όμως, δεν έχουν πολύ καλό τρόπο ελέγχου για τον HPV.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν έχουν συμπτώματα, επομένως είναι εύκολο να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους σε σεξουαλικούς συντρόφους. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, ο κίνδυνος των ανδρών για την ανάπτυξη του HPV αυξάνει με την ηλικία. Τις περισσότερες φορές, ο HPV θα καθαρίσει από μόνος του και δεν θα προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο μπορεί να αναπτύξετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού ή σε καρκίνο του πέους. Δείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε νέα ή ασυνήθιστα εξογκώματα, εξογκώματα ή πληγές στα γεννητικά όργανα, το στόμα σας ή στο λαιμό.

6. Ημικρανίες

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες από τους άνδρες. Ωστόσο και οι άνδρες μπορεί να πάθουν ημικρανίες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνους πονοκεφάλους, εμετούς και ευαισθησία στο φως.

Οι άνδρες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν ημικρανίες, όταν αυτό που έχουν είναι μια αθροιστική κεφαλαλγία. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες επηρεάζουν έξι φορές περισσότερους άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες και είναι πιο συχνές σε άνδρες που καπνίζουν. Οι πονοκέφαλοι έρχονται κατά διαστήματα και μπορεί να διαρκέσουν από μερικά λεπτά μέχρι κάποιες ώρες.

Για να αποφύγετε τις ημικρανίες, πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι μπορεί να τους προκαλεί. Η εντατική άσκηση και το αλκοόλ μπορούν να δημιουργήσουν ημικρανία σε κάποιους άνδρες. Το να παραμείνει κανείς ενυδατωμένος και να έχει ποιοτικό ύπνο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

7. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι γυναίκες υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα δύο ή ακόμα και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια πάθηση που δεν εμφανίζεται στους άνδρες. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ακριβώς ίδια ασθένεια και στα δύο φύλα.

Οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στα ετήσια επιστημονικά χρονικά των ρευματικών νοσημάτων τον Απρίλιο του 2013. Το κάπνισμα είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει