8 σούπερ τροφές για την υγεία του προστάτη

Μια διατροφή που είναι καλή για την καρδιά των ανδρών, είναι επίσης καλή και για τον προστάτη τους. Και ως τέτοια λογίζεται μια μεσογειακή ή μια ασιατική προσέγγιση για το φαγητό με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Από την διατροφή αυτή δεν πρέπει βέβαια να λείπουν ούτε τα κόκκινα κρέατα αν είναι άπαχα, αλλά ούτε και οι τροφές με καλά λιπαρά.

Για να διατηρήσετε την υγεία του προστάτη σας, ελέγξτε κάποιες από τις παρακάτω χρήσιμες τροφές.

1. Καρύδια Βραζιλίας

Από όλα τα διαφορετικά είδη ξηρών καρπών με κέλυφος, τα συγκεκριμένα καρύδια είναι μια πλούσια πηγή σεληνίου που είναι σημαντική για την υγεία του προστάτη. Η αλήθεια είναι πως μόλις 30 γραμμάρια καρύδια Βραζιλίας μπορεί να περιέχουν 10 φορές την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τα καρύδια Βραζιλίας είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του υγιούς προστάτη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από αυτά τα καρύδια απαιτεί, ωστόσο, τον περιορισμό της κατανάλωσής τους σε λίγα γραμμάρια την εβδομάδα, αλλά επειδή πρόκειται για μια σούπερ τροφή σε ό,τι αφορά το σελήνιο είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για την υγεία του προστάτη.

2. Μπρόκολο

Περιέχει υψηλές ποσότητες από τα φυτοθρεπτικά σουλφοραφάνη και ινδόλες που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη, η ινδόλη-3-καρβινόλη που υπάρχει στο μπρόκολο κατέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ανέστειλε την παραγωγή του ειδικού προστατικού αντιγόνου. Ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση μπρόκολου περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης του σταδίου ΙΙΙ και του σταδίου ΙV του καρκίνου του προστάτη κατά 40%. Αν το λαχανικό μαγειρευτεί περισσότερο από πέντε λεπτά, οι αντικαρκινικές του ιδιότητες αδυνατίζουν. Πριν το μαγειρέψετε, κόψτε τα μπουκετάκια σε κομμάτια και αφήστε τα για περίπου 5 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στα στοιχεία που εμποδίζουν τον καρκίνο να σχηματιστούν πριν το μαγείρεμα. Για να ενισχύσετε την υγιεινή αξία του μπρόκολου, προσθέστε παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο σκόρδο και πιπέρι καγιέν.

3. Πράσινο τσάι

Η δύναμη του πράσινου τσαγιού έγκειται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες, που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να καταστρέψουν ορισμένους ιούς και βακτήρια, να ενισχύσουν την ανοσία και να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα έχει δείξει ότι το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα των βιοδεικτών για τον καρκίνο του προστάτη. Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν τους άνδρες που έχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που πίνουν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι ειδικοί έχουν βρει ότι οι ενώσεις του πράσινου τσαγιού παρεμβαίνουν με τη δραστικότητα ενός ενζύμου που παίζει ρόλο στην έναρξη του καρκίνου του προστάτη. Οι κατεχίνες βοηθούν, επίσης, να επισκευαστεί το χαλασμένο DNA που μπορεί διαφορετικά να προκαλέσει ανάπτυξη του καρκίνου.

4. Μανιτάρια

Τα ασιατικά μανιτάρια περιέχουν λεντινάνη, ένα είδος β-γλυκάνης που έχει επιδείξει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα ασιατικά μανιτάρια περιέχουν, επίσης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται εργοθειόνη. Εχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του προστάτη. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η εργοθειόνη παρέχει προστασία στα κύτταρα από βλάβες που συνδέονται με τις τοξίνες και άλλες ουσίες.

5. Ρόδια

Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε ένα φυτοθρεπτικό που ονομάζεται ελαγιτανίνη και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προώθηση της υγείας του προστάτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και να οδηγήσει τα κύτταρα να καταστρέψουν τους εαυτούς τους. Σε άλλες έρευνες έχει αποδειχθεί πως οι ελαγιτανίνες μπορούν να παρέμβουν στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που είναι σημαντικά για να θρέψουν τους όγκους του προστάτη. Αν και το ίδιο το ρόδι είναι μια πρόκληση για να το φάει κανείς, ο χυμός του που είναι άμεσα διαθέσιμος είναι μια εξίσου δημοφιλής επιλογή.

6. Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας προσφέρουν κάποια μοναδικά οφέλη για την υγεία του προστάτη, ειδικά για εκείνους που έχουν καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Το έλαιο των σπόρων κολοκύθας μπορεί να αποτρέψει τις ορμόνες από την ενεργοποίηση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του προστάτη. Αυτό το έλαιο περιέχει επίσης καροτενοειδή και ωμέγα λιπαρά οξέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στη δίαιτα, έχουν μειωμένο κίνδυνο της υπερπλασίας του προστάτη. Ενα άλλο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στους σπόρους κολοκύθας είναι ο ψευδάργυρος, που συνδέεται επίσης με την υγεία του προστάτη.

7. Σολομός

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη της υγείας του προστάτη και ένα θρεπτικός τρόπος για να πάρετε αυτά τα λιπαρά οξέα είναι από το σολομό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια, βοηθούν στην αργή ανάπτυξη του όγκου του προστάτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφεραν ότι η κατανάλωση σολομού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, ακόμα κι αν είναι γενετικά προδιατεθειμένοι. Μια ερώτηση σχετικά με το σολομό είναι αν πρέπει να αγοραστεί σολομός εκτροφής ή άγριας. Η έρευνα δείχνει πως ο άγριος σολομός είναι πιο υγιεινή διατροφή.

8. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια πηγή λυκοπενίου. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του προστάτη. Η αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας αυξάνεται, όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία. Ετσι, η σάλτσα ντομάτας και η σούπα, προσφέρουν περισσότερη αντιοξειδωτική προστασία για τον προστάτη απ’ ό,τι η φρέσκια ντομάτα. Οι ερευνητές λένε ότι μια μερίδα ντομάτας κάθε ημέρα προστατεύει από τη βλάβη στο DNA που ενεργοποιεί τον καρκίνο του προστάτη. Οι ντομάτες είναι, επίσης, χρήσιμες στη διαχείριση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει