Αδιέξοδο με Τρόικα, «δεν τα βρίσκουν» για πλειστηριασμούς και απολύσεις ΕΑΣ

«Ανοικτά» παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και τα τέσσερα ζητήματα (πλειστηριασμοί, ΕΑΣ, ΦΠΑ στην εστίαση και φόρος ακινήτων), ενώ μέσα στο επόμενο 24ωρο θα φανεί αν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία.

Η συμφωνία, αν επιτευχθεί, τουλάχιστον για τις αμυντικές βιομηχανίες, θα μπορέσει να απελευθερώσει τη δόση του ενός δις ευρώ.

«Η κουβέντα συνεχίζεται και για τα τέσσερα ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, αποφεύγοντας να δηλώσει βεβαιότητα για μια συμφωνία.

Με βάση τον προγραμματισμό, στην κυβέρνηση απομένουν δύο μόλις ημέρες για συμφωνία στα προαναφερθέντα θέματα, καθώς, την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας, θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κι ενώ ο κ. Στουρνάρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν τον Ιανουάριο, οπότε και θα «ανοίξουν» τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, κ.ά., προκειμένου να αρχίσει να δρομολογείται και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο φέτος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα εξακολουθεί να αποτιμά με διαφορετικό τρόπο τα στοιχεία των εσόδων από τον ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμα και μετά από τα νεώτερα δεδομένα του Νοεμβρίου, ενώ απόκλιση στις εκτιμήσεις υπάρχει και όσον αφορά στην απόδοση του νέου Φόρου Ακινήτων που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και από τον οποίο το οικονομικό επιτελείο προσδοκά 2,650 δις ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του νέου Φόρου δεν θα ξεπεράσει το 75- 76%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δημιουργείται μια «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο ότι η μείωση του προσωπικού πρέπει να γίνει με απολύσεις και όχι με εθελουσία έξοδο.

Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, εάν η Τρόικα δεν φανεί πιο διαλλακτική, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μεταβατική περίοδο του ενός έτους- εδώ υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία- είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυεπίπεδη, προβλέποντας πολλαπλές και συνδυαστικές προϋποθέσεις (αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας, υπόλοιπο δανείου, περιουσιακή κατάσταση, εισοδηματικά κριτήρια κ.λπ.), που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τον υπολογισμό των δανειοληπτών που θα μείνουν «ακάλυπτοι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει