Αυξάνει η αξονική τομογραφία τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Οι εξετάσεις της ιατρικής απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένης της αξονικής τομογραφίας, έχουν συνδεθεί άμεσα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και τη μείωση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο.

Οι εξετάσεις ιατρικής απεικόνισης είναι επίσης λιγότερο ακριβές και πιο ασφαλείς απ’ ό,τι οι επεμβατικές διαδικασίες που αντικαθιστούν.

Η αξονική τομογραφία, όπως και άλλες εξετάσεις απεικόνισης με ακτίνες Χ, περιλαμβάνουν μια σύντομη, στοχευμένη έκθεση σε μια μικρή ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Η ακτινοβολία αυτή χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια εικόνα των εσωτερικών δομών του σώματός σας.

Αν και η αξονική τομογραφία σάς εκθέτει σε περισσότερη ακτινοβολία από τις παραδοσιακές εξετάσεις με ακτίνες Χ, παρέχει επίσης πολύ πιο λεπτομερείς εικόνες, που επιτρέπουν στον γιατρό σας να ανιχνεύσει και να εντοπίσει με ακρίβεια πολλές παθήσεις.

Η αξονική τομογραφία μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αν και στις χαμηλές δόσεις που χρησιμοποιούνται στον αξονικό τομογράφο ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός, τόσο μικρός που είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι όντως υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος. Λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου, ωστόσο, καλό είναι να μην γίνονται εξετάσεις απεικόνισης, εκτός αν υπάρχει σαφές ιατρικό όφελος που να υπερκαλύπτει τον σχετικό κίνδυνο.

Οταν ο γιατρός σας πιστεύει ότι η αξονική τομογραφία θα βοηθήσει να δοθούν απαντήσεις σε ένα ιατρικό θέμα που σάς απασχολεί, τα πιθανά οφέλη για την υγεία σας, μπορεί να αντισταθμίσουν κατά πολύ οποιονδήποτε -μικρό, ενδεχομένως- κίνδυνο από την ακτινοβολία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει