Αύξηση στα όρια συνταξιοδοτήσεων φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Μία από τις πιο σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία με την ενοποίησή τους και την κατάργηση κάποιων απ’ αυτά, είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα φέρει και νέο μοντέλο για τις επικουρικές συντάξεις και για τα ταμεία της κύριας σύνταξης,  για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την ενοποίηση και την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το σχέδιο για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχει δυο παραμέτρους.

Η μία αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, που είναι και το σχετικά ανώδυνο, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων, που δεν έχουν σήμερα τις προϋποθέσεις για πρόωρη έξοδο.

Η δεύτερη προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται, δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται προβλέπουν σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.

Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).

Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίησή τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα. Για παράδειγμα, το ΕΤΑΑ υποτίθεται ότι είναι ο ενιαίος φορέας ασφάλισης γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, καθώς εντός του Ταμείου ο κάθε τομέας έχει αυτόνομη διοικητική επιτροπή, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τρία Ταμεία, όπως και πριν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει